Общинските съветници от ГЕРБ дариха книги на библиотеката към НЧ „Братство“ в Павликени

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

Висши служители в Шри Ланка съзнателно са укрили разузнавателна информация за терористичните атаки

Педагози връзвали с колани и биели 17-годишен в детски център в Плевен

Малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен. За тази шокираща новина сигнализира пред TV7 един от педагозите – Иванка Славчева, която е работила близо половин година там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

Иванка Славчева първоначално преминала обучение, а същинската дейност започнала през февруари. Тогава центърът посрещнал първите шест деца и младежи от Берковица. Първоначално нещата тръгнали добре, но след това започнали проблемите.

В центъра имало медицинска сестра, но имало нужда от лекар. Не е предвидено там да има такъв, но по закон възпитателите са задължени да викат такъв, когато се наложи. „Това ни беше забранено от управителят на ЦНСТ – че лекарите не желаят да се занимават с нашите деца”, посочи Славчева.

17-годишно момче започнало да буйства и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая. То започнало да вика и да се опитва да разбие вратата. А „успокояването” станало с побой. „Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка”, разказа жената.

„Започнаха да го връзват с колани. Решават управителят на ЦНСТ и социалният работник. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център. Аз избухнах и казах: „Спрете!”. Аз вдигнах скандал. Просто се разревах, не можах да издържа”, добави тя.

Славчева разкрива, че има още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решава да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра. Малко след това, обаче, е уволнена.

Тя опитала да промени нещата като изпратила сигнал до Агенцията за закрила на децата. „Плевенските служби – никаква реакция. „Този, който е писал, е лъжец”, и дотам приключихме. Препратих сигнала до София. Обадиха ми се веднага и ми казаха, че ще бъде предприета проверка. От 8 до 12 юни направиха проверка”, обясни Славчева.

Установява се, че има нарушения – пропуски във воденето на документацията, липса на реална оценка за действителните потребности на детето, непланирана грижа, липсва подкрепящо обучение и др.

Към момента служителите са издали само предписания на центъра. Иванка обаче не е сигурна, че са настъпили промени и смята, че тормозът и малтретирането над децата продължават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.