Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Педагози връзвали с колани и биели 17-годишен в детски център в Плевен

Малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен. За тази шокираща новина сигнализира пред TV7 един от педагозите – Иванка Славчева, която е работила близо половин година там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

Иванка Славчева първоначално преминала обучение, а същинската дейност започнала през февруари. Тогава центърът посрещнал първите шест деца и младежи от Берковица. Първоначално нещата тръгнали добре, но след това започнали проблемите.

В центъра имало медицинска сестра, но имало нужда от лекар. Не е предвидено там да има такъв, но по закон възпитателите са задължени да викат такъв, когато се наложи. „Това ни беше забранено от управителят на ЦНСТ – че лекарите не желаят да се занимават с нашите деца”, посочи Славчева.

17-годишно момче започнало да буйства и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая. То започнало да вика и да се опитва да разбие вратата. А „успокояването” станало с побой. „Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка”, разказа жената.

„Започнаха да го връзват с колани. Решават управителят на ЦНСТ и социалният работник. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център. Аз избухнах и казах: „Спрете!”. Аз вдигнах скандал. Просто се разревах, не можах да издържа”, добави тя.

Славчева разкрива, че има още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решава да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра. Малко след това, обаче, е уволнена.

Тя опитала да промени нещата като изпратила сигнал до Агенцията за закрила на децата. „Плевенските служби – никаква реакция. „Този, който е писал, е лъжец”, и дотам приключихме. Препратих сигнала до София. Обадиха ми се веднага и ми казаха, че ще бъде предприета проверка. От 8 до 12 юни направиха проверка”, обясни Славчева.

Установява се, че има нарушения – пропуски във воденето на документацията, липса на реална оценка за действителните потребности на детето, непланирана грижа, липсва подкрепящо обучение и др.

Към момента служителите са издали само предписания на центъра. Иванка обаче не е сигурна, че са настъпили промени и смята, че тормозът и малтретирането над децата продължават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.