Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Педагози връзвали с колани и биели 17-годишен в детски център в Плевен

Малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен. За тази шокираща новина сигнализира пред TV7 един от педагозите – Иванка Славчева, която е работила близо половин година там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

Иванка Славчева първоначално преминала обучение, а същинската дейност започнала през февруари. Тогава центърът посрещнал първите шест деца и младежи от Берковица. Първоначално нещата тръгнали добре, но след това започнали проблемите.

В центъра имало медицинска сестра, но имало нужда от лекар. Не е предвидено там да има такъв, но по закон възпитателите са задължени да викат такъв, когато се наложи. „Това ни беше забранено от управителят на ЦНСТ – че лекарите не желаят да се занимават с нашите деца”, посочи Славчева.

17-годишно момче започнало да буйства и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая. То започнало да вика и да се опитва да разбие вратата. А „успокояването” станало с побой. „Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка”, разказа жената.

„Започнаха да го връзват с колани. Решават управителят на ЦНСТ и социалният работник. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център. Аз избухнах и казах: „Спрете!”. Аз вдигнах скандал. Просто се разревах, не можах да издържа”, добави тя.

Славчева разкрива, че има още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решава да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра. Малко след това, обаче, е уволнена.

Тя опитала да промени нещата като изпратила сигнал до Агенцията за закрила на децата. „Плевенските служби – никаква реакция. „Този, който е писал, е лъжец”, и дотам приключихме. Препратих сигнала до София. Обадиха ми се веднага и ми казаха, че ще бъде предприета проверка. От 8 до 12 юни направиха проверка”, обясни Славчева.

Установява се, че има нарушения – пропуски във воденето на документацията, липса на реална оценка за действителните потребности на детето, непланирана грижа, липсва подкрепящо обучение и др.

Към момента служителите са издали само предписания на центъра. Иванка обаче не е сигурна, че са настъпили промени и смята, че тормозът и малтретирането над децата продължават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.