Енергетици окупираха Дунав мост

Стотина работници и служители от "Топлофикация - Русе" окупираха за десетина минути с развети знамена подходите към Дунав мост. Протестното шествие от ТЕЦ-изток до граничната бариера предизвика опашки от ТИР-ове и автомобили, но шофьорите търпеливо изкачваха и дори подкрепяха с клаксони насъбралите се хора.

Енергетиците не приемат обявените 5% задължителна вноска на месец от приходите при продажбата на ток във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тя е част от одобрения законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

"Искаме промените да се отложат поне за година и да се преосмислят, настояваме да се гарантират заплатите и работните ни места", заяви съпредседателят на КНСБ в предприятието Любомир Керимов. На среща в министерството на енергетиката предложените от синдикатите варианти за диференцирана ставка на този данък или той да отпадне не са били приети.

Във вторник енергетиците ще излязат отново на кръговото кръстовище пред Дунав мост. "Ако никой не ни чуе, следващият протест ще бъде пред министерството на енергетиката в София", предупреди Керимов. В неотоплителния сезон вноската ще струва 120 000 лв. месечно на дружеството.

"Това е чист рекет, а фондът за компенсиране на финансовия дефицит на НЕК е още един способ за дестабилизация на енергетиката в България", категорични са синдикалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони