5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Порошенко и Зеленски си разменяха въпроси и обвинения на дебат в Киев

Вучич организира митинг в своя подкрепа

Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Резиденция на Тато стана луксозен старчески дом

Бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе възкръсна като луксозен дом за пенсионери. Единствената по рода си „общност за възрастни хора“ в България ще отвори врати в петък, съобщиха организаторите. За откриването е поканен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Сградата е напълно реновирана. Първите 10 от общо 30 обитатели вече се радват на центъра за настаняване от семеен тип. По модела на „мини републиката на възрастните хора в САЩ“, пенсионерите ще се наслаждават на живота сред приятели и съмишленици. Пансионерите могат да създадат правилата на дома като конституция за всички, които ще живеят заедно. Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях.

Членовете на общността ще си избират и персонала в дома, ще определят графика за деня, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. За тях са предвидени турнири по шах, табла, бридж, вечер на валса и т.н. Планират се вечери на художествената самодейност със стари градски песни, народни песни, танци и др.
Цените за престоя се определят индивидуално, като за първите новодомци и семейните двойки са предвидени специални условия. За всеки член на общонстта е предвидено самостоятелно помещение, хранене по избор, 24-часово медицинско наблюдение и обслужване, съдействие при закупуване на медикаменти и консултативни медицински прегледи, психолог, социален работник и кинезитерапевт.

Някогашната „къща за отдих“ на Тато беше купена м.г. на търг от русенската фирма ДТива КомУ ООД за 394 000 лв. Кокетната резиденция има 2766 кв.м разгъната застроена площ, разположена в липова гора.

Веднага след Десети ноември сръбската фолкзвезда Лепа Брена искаше да я купи, но държавата предпочете да я даде под наем като делови център за конгресен туризъм на „Свободна зона“ в Русе. Преди 7 г. бившият областен управител на крайдунавския град Мария Димова замени имота срещу 5 маломерни апартамента в новото крило на хотел „Дунав плаза“.

Новите собственици на комплекса си възстановиха собствеността на резиденцията и я обявиха за публична продан чрез частен съдебен изпълнител. Екскубернаторката беше осъдена на 3 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за неизгодната заменка. Петима нейни служители се разминаха с пробация, а лицензираният оценител Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитатетен срок. Тя и Мария Димова трябва да възстановят солидарно 647 000 лв. щети на държавата от разликата между действителните и пазарните цени на имотите. Върховният касационен съд потвърди присъдите без право на обжалване.

***
На 25 ноември 2008 г. „Хотел мениджмънт“ АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна. Забраната за заменките влиза в сила на 6 февруари 2009 г. Регистрацията на сделката в службата по вписванията е на 16 февруари с.г. МС деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. Пустеещата „къща за отдих“ с 2766 кв.м. разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел „Дунав плаза“. По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.