Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

Откриха каменен орел украсявал фасадата на храм на Юпитер край Нове

Откриха релеф от камък с изображение на орел в близост до древноримския град Нове край Свищов. Уникалната находка е излязла на около 3 км западно от римския лагер.

“Паметникът представлява варовиков блок с правоъгълна форма, двете страници частично, а гърбът цялостно повредени. На места дългото седене във водите на Дунава също е допринесло за изтриването и заличаването на някои от детайлите”, обяснява археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново доц.д-р Павлина Владкова.

Тя допълва, че върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната на дясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. “Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове”, поясни ръководителят на експедицията доц. д-р Павлина Владкова.

Релефът е много добре направен и личи школуваната ръка на майстора-каменоделец. Той е дълбок и точен, със стремеж да бъдат спазени пропорциите на тялото и показани детайлите от фигурата на птицата, която е кацнала в спокойна поза с прибрани крила. Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този начин, чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително, каза доц. Владкова.
По думите на доц.д-р Владкова релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер. В лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (б.а.военната комендатура), от където произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора.

“Божеството е почитано и от ветераните, и цивилното население, което живее около лагера. На брега на Дунава и западно от западната крепостна стена са намерени няколко надписа от частни лица, посветени на Юпитер Оптимус Максимус. Новооткритият релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана”, уточнява още доц. Павлина Владкова.

Разкопките в Нове започнаха преди десетина дни, ще се работи през целия месец август в различни сектори в римския лагер и проучвателите от българо-полската експедиция очакват още много приятни изненади и открития.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете