1 860 смениха личния си лекар в Шуменско

Фермерка: Ще искам ексхумация на животните ми, за да докажа, че не съм заровила тайно 31 овце Автобусът, който ще откара протестиращите към София вече е нает

Турски съд разпореди оставането на двамата гръцки войници в ареста

Рекорден брой участници в турнир по тенис в Елена

София ще има аквапарк през 2019 г. Шезлонги, СПА и бебешки басейн строят в парк „Възраждане“

Отнето предимство погуби мъж и прати трима в болница

ГДБОП удари престъпна група от трима човека, отворили „клуб“ за сексуални услуги 

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Учителите оцениха учебници за III, VII И IX клас

Кметът на Поморие дари на местната полиция дрегер, улавящ 8 вида дрога

Според 58% от населението на Западните Балкани България е помогнала за европейската интеграция на страната им

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на САС Даниела Дончева

Доналд Туск: Търговското споразумение между ЕС и Япония е „ясно послание“ срещу протекционизма

ЕС и Япония подписаха търговско споразумение

Не пуснаха Мая Манолова на заседанието на Тристранката

Откриха каменен орел украсявал фасадата на храм на Юпитер край Нове

Откриха релеф от камък с изображение на орел в близост до древноримския град Нове край Свищов. Уникалната находка е излязла на около 3 км западно от римския лагер.

„Паметникът представлява варовиков блок с правоъгълна форма, двете страници частично, а гърбът цялостно повредени. На места дългото седене във водите на Дунава също е допринесло за изтриването и заличаването на някои от детайлите“, обяснява археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново доц.д-р Павлина Владкова.

Тя допълва, че върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната на дясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. „Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове“, поясни ръководителят на експедицията доц. д-р Павлина Владкова.

Релефът е много добре направен и личи школуваната ръка на майстора-каменоделец. Той е дълбок и точен, със стремеж да бъдат спазени пропорциите на тялото и показани детайлите от фигурата на птицата, която е кацнала в спокойна поза с прибрани крила. Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този начин, чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително, каза доц. Владкова.
По думите на доц.д-р Владкова релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер. В лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (б.а.военната комендатура), от където произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора.

„Божеството е почитано и от ветераните, и цивилното население, което живее около лагера. На брега на Дунава и западно от западната крепостна стена са намерени няколко надписа от частни лица, посветени на Юпитер Оптимус Максимус. Новооткритият релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана“, уточнява още доц. Павлина Владкова.

Разкопките в Нове започнаха преди десетина дни, ще се работи през целия месец август в различни сектори в римския лагер и проучвателите от българо-полската експедиция очакват още много приятни изненади и открития.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.