Ударно ремонтират базите на НАТО до Ямбол

Военното министерство ударно ремонтира казармите в Ямбол и сградата за личния състав на авиобаза „Безмер“. 465 828 лв. без ДДС са предвидени за ремонта на помещенията, които обитават пилотите и инженерите от летище „Безмер“. От обществената поръчка става ясно, че ремонтните дейности трябва да бъдат завършени най-много за 90 дни.

Ръководството на НАТО вече реши да даде близо 60 млн. лв. за модернизацията на летището, за да може то да бъде използвано при по-големите операции на алианса по южния фланг. След окончателния ремонт на него ще могат да кацат и най-големите военнотранспортни натовски самолети.

204 300 лв. без ДДС ще бъдат дадени и за ремонт на казармите в Ямбол. МО пусна обществена поръчка, с която изброява обектите, които ще се ремонтират. Ще бъде възстановена и оградата на войсковия регион. От ведомството отказаха да пояснят какви дейности и къде ще бъдат извършвани и лаконично отговориха, че „ремонтни дейности ще има в района на формированията“.

Летище „Безмер“ е и една от четирите бази, за които има договор да бъдат използвани от САЩ за десет години. Тя е на около 25 км от полигона край Ново село, където периодично има българо-американски учения.

В авиобаза „Безмер“ се намират самолетите ни СУ-25. Ръководството на армията досега не е казало категорично дали ще ги сваля от въоръжение. Военният министър Николай Ненчев многократно заяви, че няма да разчита на руската техника, но междувременно поиска да бъде удължен животът на изтребителите МиГ-29.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини