Рекордно ниски лихви по жилищните заеми

Средната лихва по новите жилищни заеми отново се е понижила през юни, показват последните данни на БНБ. Така за ипотеките в левове тя вече е 5,77%, а в евро - 6,14%.

Лихвените равнища са доста по-ниски спрямо тези по време на кредитния бум през 2007 г. Тогава средната лихва по новите жилищни заеми беше 8,40 на сто.

Само в последните 12 месеца лихвите са спаднали с 0,76 пр. п. (процентни пункта), сочат данните на БНБ, според които през юни 2014 г. средната лихва по новите жилищни кредити в левове в била 6,53%. Приблизително такова е и годишното изменение на лихвените равнища по новите ипотечни кредити в евро. Те са се понижили с 0,74 пр. п. от 6,88% през юни миналата година. Лек спад на лихвите по тези заеми се отчита и на месечна база.

Изгодните условия явно карат все повече хора да теглят ипотечни кредити. От БНБ вече отчетоха ръст на новите жилищни заеми с 19 млн. лв. през юни.

Лихвите по потребителските кредити също се понижават. По новите заеми в левове те са 10,39%, или с 0,89 пр. п. по-ниски спрямо юни м. г. Средната лихва по потребителските кредити в евро пък е паднала на 7,60 на сто, което е понижение с 1,31 пр. п. за година.

Тенденцията за спад на лихвите по депозитите също се запазва. През юни средната лихва по новите влогове в левове е била 1,57%, а в евро - 1,29%. От централната банка отчитат, че само за една година доходността по депозитите се е свила с над 53 на сто. Например през юни м.г. средната лихва по новите депозити на домакинствата в левове е била 3,36%, а във валутата на еврозоната - 2,89 на сто.

Неотдавна председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов прогнозира пред „Труд“, че тенденцията на спад на лихвите по кредити и депозити е към края си. Според него скоро ще бъдат достигнати равновесни нива, които ще се задържат през следващите месеци. Обръщане на тенденцията може да се очаква главно под влияние на външни фактори, например когато в европейските държави се установи устойчива тенденция на растеж на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес