Продавачка осуети въоръжен грабеж в Хасково

Пъргав японец с германско сърце Кросоувър със 170 дизелови коня, 7-степенен автоматик, 4х4 задвижване и 430-литров багажник

Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на конференция, посветена на 575-годишнината от Варненската битка

Арестуваха младеж, умъртвил теле Непълнолетният злосторник удушил животното, докато се опитвал да го открадне

Обвиниха 27-годишен, буйствал в кръчма в Горна Оряховица

Посланикът на САЩ в Москва: Самолетоносачите в Средиземно море са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия

Ограничават движението на камиони над 12 тона в пиковите часове на 25 и 29 април

ООН: Повече цивилни афганистанци са убити от проправителствените сили, отколкото от талибаните

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви?

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Мария Габриел: ГЕРБ няма основания за повече тревожност, знаем как се носи отговорност

Изоставеното в Пловдив бебе е било в кашон, няма данни за родителите

Проф. Михаил Мирчев, социолог: Има 3% вероятност да стана кмет на София

С проф. Михаил Мирчев, социолог и кандидат за кмет на София на БСП, разговаря Здравка Андонова

– Защо професор по социология влиза в битката за кмет на София от БСП, въпреки че точно социолозите предвещават загуба за левицата?

– Кои социолози предвещават загуба?

– Всички.

– Всички ли? Аз съм социолог – аз не предвещавам загуба.

Нима БСП ще спечели изборите в София?

– Не знам, но предизвестена абсолютна загуба в никакъв случай като социолог не мога да предвидя. Така че, вие, медиите, недейте да обобщавате за социолозите изобщо. Става дума само за две-три агенции, които си позволяват да публикуват някакви данни, при това много предварителни. В тези данни рейтингът на Йорданка Фандъкова безспорно е много висок, но той е много предварителен. Опитът показва, че за ситуация „Два мандата – кандидатура за трети мандат“ един рейтинг, който се регистрира 4 месеца предварително, на самите избори някъде 30 до 40 % от този рейтинг могат да се изпарят. Безспорно е много висок рейтингът на ГЕРБ, но все още срещу тях няма сериозна партия. Включително БСП се мотае със собствените си проблеми в последните месеци и нейният рейтинг е на долна мъртва точка.

– Как ще направите БСП „сериозна партия“ в София?

– Предстои в следващите три месеца БСП да се отлепи от тази мъртва точка и да поема нагоре към по-истинските числа за себе си. Така че от тази гледна точка действително в момента социолозите показват уж неблагоприятни неща, но до изборите тези пропорции много ще се променят. Това казва социологът Мирчев.

– Как социологът Мирчев ще отлепи БСП от „долната мъртва точка“ в София?

– Слоганът на тази кампания ще бъде „Новото лице на София“. В думичката „лице“ има поне два или три смисъла. Лице означава, че освен относително лъскавото, модерно, съвременно, цивилизовано лице на София в центъра или в някои по-привилегировани квартали, лицето на София в обикновените квартали, където живеят трудовите софиянци с по-обикновените професии, където си гледат семействата и се чудят какво да правят с децата си, там лицето на София е доста мрачно, доста изкорубено, с доста хлопащи плочки, с доста необуздани кучета, с доста развилнели се цигани. И второ – лицето на Михаил Мирчев като лице на кампанията. А лицето на Михаил Мирчев донякъде ще бъде и лице на кампанията на БСП в България като цяло. Та, ето така – ако това лице на Михаил Мирчев заговори по нов, интересен начин, ако не заобикаля истинските проблеми, ако бъде популист в добрия смисъл на думата, тогава много рязко може да започне да се обръща отношението и към БСП. От тази гледна точка моята отговорност е много голяма.

– За колко гласа ще се борите?

– Ние започваме от 66 000 гласа, което би било катастрофа. Нямаме особен проблем да достигнем 95 000, но моята цел е на първи тур да минем котата от 110 000 гласа, което вероятно ще ни изпрати на втори тур, ще бием кандидата за кмет на Реформаторския блок и листата на БСП ще има достатъчна дължина, т.е. 16-20 общински съветници. Това е група, която няма да има мнозинство в бъдещия общински съвет, но ще има нещо като блокираща квота по важни неща, за да може да й се чува гласът. Това са ми числата, които лично съм си поставил – мисля, че са реалистични като за успех на първи тур.

– Как ще биете Реформаторския блок (РБ) в „синя София“?

– И в момента числата на РБ и БСП са еднакви, въпреки че БСП е в своята най-ниска позиция, а РБ виждате как се цепи по шевовете отвсякъде и не се знае дали ще оцелее до есента. Тъй че шансът на БСП да победи РБ изобщо не е за подценяване.

– Казвате, че искате да бъдат решени проблемите на „трудовите софиянци от обикновените квартали“. В кои от „обикновените квартали“ сте бил? Избройте някои от проблемите в тях!

– Познавам доста от кварталите – примерно „Орландовци“, „Филиповци“, „Надежда“ и т.н. Аз съм човек, който не е кабинетен учен социолог, а непрекъснато пътува, среща се с хора, занимава се с не само политически, а и т.нар. социологически изследвания – за житието и битието на обикновените хора. Така че съм доста информиран човек.

– А какви са проблемите в тези квартали?

– Всякакви. Като започнем от бежанците в центъра на София. Преминем през луксозния басейн в 88-о училище с вложени 4 млн. обществени средства, за който има решение да бъде отдаден на доста подозрителна фирма на концесия срещу 920 лв. месечен наем, което е пълен абсурд, тъй като нормалният финансово-аргументиран наем на такова модерно съоръжение не може да бъде по-малко от двадесет и няколко хил. лв. Такива проблеми, като отидете във всеки един квартал, можете да намерите два-три-пет-петнадесет.

– И как да се разрешат проблемите с бежанците, с бездомните кучета…

– Първо, защо бежанците идват в София? Кметската власт има ли някаква тежест, когато разговаря с правителството? Огромната бежанска вълна, която залива България през турската граница, дали да бъде насочвана през центъра на София, или да бъде озаптявана, да бъде разпределяна много по-хармонично по територията на страната? Питам Фандъкова разговаряла ли е с премиера колко бежанци и при какви условия ще бъдат концентрирани в центъра на София. Прост въпрос. Един бъдещ, истински ангажиран кмет трябва да бъде много активна партньорска фигура при решаване на такива въпроси с правителството.

– Какво мислите за Паметника на цар Самуил в центъра на столицата, чиито очи светят?

– Великолепен паметник. Там му е мястото. Със страхотна символика. Получи голяма гражданска подкрепа въпреки антипропагандата.

– Питам ви понеже се обявявате за защита и опазване на паметниците на културата в града.

– Да. На всички паметници. Не само на културата, но и на нашата история. Много злокобно почнахме пак да си цепим историята – тази история била добра, защото еди кои си политически сили застават зад нея, а другата – била за зачеркване заради други. Историята на България е една и в София трябва да има една надпартийна политика по отношение на паметниците на културата.

– Едно от обещанията на БСП е за безплатни детски градини. Мислите ли реално, че това може да бъде постигнато?

– Защо да не може? Първо трябва да се построят самите детски градини. Като гледам числата, едно от парадоксалните неща е, че Фандъкова е жена, учителка и майка и стана кмет с очакване, че поне проблемът „Детски градини и ясли“ ще бъде решен. И какво се получи – за два мандат огромно недостроителство, недостиг, невероятни опашки, една много смехотворна електронна система за регистрация, изнервени млади майки, бащи и баби, огромно количество деца, които не могат да бъдат приети. Има извинение за две години, но за два мандата няма извинение, че не си се справил с този проблем. Особено когато на първо място са те избрали, а после – са те преизбрали. Обръщаме се към бюджета и виждаме, че парите за образование, в т.ч. и капиталовите разходи, в момента се усвояват между 60 и 70%, което означава, че има едни 30% всяка година, които не се усвояват. Т.е. пари за детски градини има, но те съзнателно не желаят да строят. Това не е ли парадокс? Ето затова се кандидатирам за кмет, защото тези неща трябва да се изговорят и софиянци да спрат да ги заблуждават с някакви големи строителни програми, а елементарни неща да не се правят.

– Не обещавате ли каквото и да било? Така и така знаете, че няма да се наложи да го изпълнявате, тъй като няма да станете кмет.

– Първо считам, че има едни 3% вероятност да стана кмет. Останалите 97% са действително да не стана кмет. Но дали ще говорим за проблемите три месеца и аз ще съм човек, който да обясня реалната ситуация в София – това е една изключително важна функция. Не подценявайте тази функция, тази роля, тази задача, тази отговорност в една предизборна битка. Освен това аз може да не стана кмет, но мога ли да попреча Фандъкова да спечели от първи тур? Мисля, че мога. Мога ли да попреча ГЕРБ да спечелят абсолютно мнозинство в общинския съвет? Мисля, че мога. Мога ли да направя така, че петната по лицето на БСП да почнат да се изчистват? Мога. Това са много важни задачи, когато един човек като мен се кандидатира за кмет на София.

Нашият гост:

Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професор е по социология и политология в УНСС. Активен изследовател е на политическите и гражданските процеси чрез своята агенция АССА-М. Баща му Стоян Михайлов е бил секретар на ЦК на БКП, а синът му Стоян Мирчев е депутат от БСП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.