Съд: Кметската забрана за коли в Морската градина е безсмислена

Близо двугодишната сага със забраната за движение на автомобили в Приморски парк е безсмислена. Това става ясно от решение на Административния съд във Варна от 20 юли. С него се отменя кметското вето за влизане на МПС в Морската градина, защото такава забрана има в Закона за движение по пътищата.

Делото бе заведено от няколко физически и юридически лица, които имат имоти в парка, веднага след като кметът Иван Портних издаде въпросната заповед през ноември 2013 г. Досега по нея имаше няколко съдебни производства, но всички бяха за предварителното изпълнение, а решението на варненските магистрати е първото по същество. В него магистратите отменят точка 2 от заповедта, с която се забранява движението на автомобили по алеите на Приморски парк. Причината не е твърдението на жалбоподателите, че се осуетява достъпът до тяхната собственост, а защото заповедта е “безпредметна”. Нещо повече - съдиите твърдят, че придобивайки имоти на територия с ограничено и дори изцяло забранено придвижване на МПС, “жалбоподателите са били уведомени и очевидно съгласни с необходимостта да съобразяват ползването на имотите си със съществуващите ограничения”. В съдебното решение това се посочва дори като “компенсация за възможността да живеят и работят в парк на брега на морето, при по-благоприятни условия в сравнение с обитателите на масовите жилищни комплекси и оживения градски център”.

Магистратите отменят забраната, защото тя е лишена от смисъл. Те изтъкват, че така или иначе в Закона за движение по пътищата е забранено преминаването и паркирането на коли в паркове, алеи, градини и детски площадки, а този текст освен това е пренесен и в общинската наредба за обществения ред. Забраната е установена по силата на закона, а спазването е безусловно изискуемо и не зависи нито от волята на общината, нито от тази на гражданите, пише в решението на Административния съд. Съдиите дори подсказват на общинарите, че имат право да разрешават движение в такива случаи, но не и да забраняват, като имат предвид автомобили за детски градини, за зареждане на търговски обекти и такива със специален режим.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони