Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Токът събра на общ протест бизнес и синдикатите

Националните работодателски организации ще излязат на протест на 29 юли в 29 града срещу поскъпването на тока за индустрията от 1 август. В шествията ще се включат над 1000 предприятия, обявиха на съвместна пресконференция представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал и Търговско-промишлената палата.

В редиците на бизнеса ще се влеят и синдикатите. Те негодуват срещу създадения от управляващите фонд за компенсиране на дефицита в НЕК, в който всички енергийни производители трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Според профсъюзите това ще влоши състоянието на държавните енергийни дружества.

„Над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията“, заявиха в съвместна декларация работодателите. „Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавката „Задължение към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд“, казаха още работодателите.

В края на юни бизнесът протестира срещу поскъпването на тока, като спря работа за 1 час. По-късно работодателите обявиха, че стачката им не е довела до необходимия резултат. „Правителството не изпълни договорените мерки да се открият всички резерви в енергийния сектор“, каза зам.-председателят на БСК Камен Колев. „Между първо и второ четене на Закона за енергетиката бяха направени лобистки промени и всичките ни усилия отидоха напразно“, възнегодува Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ. Той посочи, че се готви нов бум на ВЕИ производители – този път от биомаса.

Работодателите настояха сегашната цена на тока да се запази до края на 2015 г. и промяна да има чак от 1 януари догодина. През това време управляващите трябва да приемат пътна карта с дългосрочни мерки за понижаване на дефицитите в енергетиката.

Според изчисленията на КЕВР обаче, ако цената се задържи, НЕК ще губи по около 50 млн. лева на месец. Комисията още не е обявила какви ще са цените на тока от 1 август.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете