Уличен „боец“ със 125-кубиков двигател Peugeot Speedfighter 125 дебютира на мотоизложението в София

Александър Андреев: Няма предаване на данни по интернет при машинното гласуване

Ким Чен-ун си тръгна от Владивосток

Тръмп се обяви за ядрено разоръжаване

Намалиха броя на жертвите от атаките в Шри Ланка

Децата на Благоевград се впуснаха в приключението „На лов за великденски яйца”

Предложените от Макрон реформи срещнаха отпор

Джо Байдън се кандидатира за президент на САЩ, за „да спаси света“ от Тръмп

Какво ще поиска скоро комшийката, ако идва често за сол?

Десетки хиляди румънци идват у нас за празниците

Климатологът Георги Рачев: Пригответе си чадъри за събота и неделя

Ким Чен-ун обвини САЩ в „злонамерени“ действия

Преди 5 май: Страх, популизъм, неизвестност Апатията на гласоподавателите в Северна Македония може да направи избора за президент нелегитимен

Обстановката по пътищата е относително спокойна в първия почивен ден

От днес стартира кампанията за евроизборите

Токът събра на общ протест бизнес и синдикатите

Националните работодателски организации ще излязат на протест на 29 юли в 29 града срещу поскъпването на тока за индустрията от 1 август. В шествията ще се включат над 1000 предприятия, обявиха на съвместна пресконференция представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал и Търговско-промишлената палата.

В редиците на бизнеса ще се влеят и синдикатите. Те негодуват срещу създадения от управляващите фонд за компенсиране на дефицита в НЕК, в който всички енергийни производители трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Според профсъюзите това ще влоши състоянието на държавните енергийни дружества.

„Над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията“, заявиха в съвместна декларация работодателите. „Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавката „Задължение към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд“, казаха още работодателите.

В края на юни бизнесът протестира срещу поскъпването на тока, като спря работа за 1 час. По-късно работодателите обявиха, че стачката им не е довела до необходимия резултат. „Правителството не изпълни договорените мерки да се открият всички резерви в енергийния сектор“, каза зам.-председателят на БСК Камен Колев. „Между първо и второ четене на Закона за енергетиката бяха направени лобистки промени и всичките ни усилия отидоха напразно“, възнегодува Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ. Той посочи, че се готви нов бум на ВЕИ производители – този път от биомаса.

Работодателите настояха сегашната цена на тока да се запази до края на 2015 г. и промяна да има чак от 1 януари догодина. През това време управляващите трябва да приемат пътна карта с дългосрочни мерки за понижаване на дефицитите в енергетиката.

Според изчисленията на КЕВР обаче, ако цената се задържи, НЕК ще губи по около 50 млн. лева на месец. Комисията още не е обявила какви ще са цените на тока от 1 август.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.