МВФ с добра прогноза за икономиките в еврозоната: БВП ще се повиши с повече от очакваното

Международният валутен фонд (МВФ) остави без промяна прогнозата си за икономическия растеж на страните от еврозоната през 2015 година на равнище 1.5 на сто, но пък повиши очакванията си за брутния вътрешен продукт на страните, въвели единната валута, за 2016 година от 1.6 на 1.7 на сто, предадоха световните агенции.

Укрепването на икономиката на еврозоната е обусловено от засилването на търсенето на вътрешния пазар и се основава на по-ниските цени на петрола, се посочва в публикувания днес доклад за икономическата ситуация в зоната. Роля има и програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), с която се стимулира икономиката на еврозоната.

Равнището на инфлацията, както се очаква, ще остане близо до нулата през тази година и ще се повиши до 1.1 на сто през идната година, отразявайки все още голямата разлика между фактическия и потенциалния обем на производството, се допълва в доклада.

"Основен източник за нестабилност" за еврозоната остава ситуацията в Гърция, отбелязват експертите на МВФ. В същото време те изразяват увереност, че "сега страните от еврозоната разполагат с по-големи възможности да преодолеят потенциалните рискове от Гърция".

Експертите смятат, че политиците трябва да са готови да употребят целия спектър от възможни мерки, а ЕЦБ трябва да гарантира, както и преди, че банките имат достъп до достатъчно ликвидности и поддържат благоприятни условия на пазарите за дългови книжа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес