България отбелязва Международния ден на футбола и приятелството

Еко прибори от смола – най-добрата ученическа бизнес идея за 2019 г.

Спипаха мъж и жена след бракониерска сеч край Монтана

Мадона записала „Мадам Х“ от скука

Община си купи Великденски кабриолет

500 фазана красят ловните полета край Балчик

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС – с над 20%

Ажурени и манастирски яйца наредиха в Етнографския музей във Варна Великденската изложба е съвместна с музеите на Велинград и Ихтиман

Депутатите излязоха във ваканция до 8 май

Българин е обвинен за фалшива бомбена заплаха срещу небостъргач в Мадрид (ВИДЕО)

Премиерът Борисов за скандала с имотите: От ГЕРБ всички до един подадоха оставки, за другите партии – те си отговарят

ТИР изгоря на магистрала „Тракия“ край Вакарел

Съдят глухонямо момче, убило жена

Сръндак с отрязана глава открили горски стражари Дивечът е собственост на ловното стопанство „Воден”

Момче на 19 години пострада, след като 17-годишен без книжка катастрофира в Русе

Израелската компания „Тева“ купува „Актавис“ за 40.5 млрд. долара

Българският мениджър на Тева Николай Хаджидончев: Сделката ни прави лидери, влизаме в топ 10 в глобален и регионален мащаб

Израелската фармацевтична компания „Тева“ официално обяви днес, че в първите месеци на 2016 г. ще придобие генеричното подразделение на американската „Алерган“, което доскоро носеше бранда „Актавис“, съобщи Клуб Z.

Двете компании са подписали споразумение, според което „Алерган“ ще получи 33.75 млрд. долара кеш и дялове от „Тева“ на стойност 6.75 млрд. долара. Така сделката е оценена на 40.5 млрд. долара и според международните медии трайно ще позиционира израелския генеричен производител в Топ 10 на световните фармацевтични компании.

Сделката със сигурност ще бъде с отзвук в България, защото у нас „Актавис“ държи 15% от пазарния дял и се нарежда на трето място по стойност на продажбите (по данни на анализаторската компания IMS Health). Нейни са два от големите заводи на бившата „Балканфарма“ с над 50-годишна традиция – заводът за твърди лекарствени форми в Дупница и този за сиропи, унгвенти и суспензии в Троян. Около 40% от продукцията на заводите се реализира на българския пазар, а около 65 на сто от обемите за чужди пазари, отиват в страни от Европейския съюз. От 2000 г. насам само в завода в Дупница са инвестирани 195 млн. долара, а преди година той получи и сертификат за качество от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата). Капацитетът му е около 6 млрд. капсули годишно, като произвежда 198 продукта от 105 лекарствени групи, които покриват почти целия спектър от терапевтични единици.

Сделката с „Тева“ ще раздвижи българския пазар, защото в заводите на „Алерган“ у нас се произвеждат лекарствата и на над 100 други компании, независимо че на пазара се появяват под други търговски марки. Освен това компанията е един от големите работодатели с 1300 служители в цялата страна.

От своя страна „Тева“ е най-големият производител на генерични лекарства в света. Тя произвежда 64 млрд. капсули годишно, има 46 хил. служители и над 60 представителства в света.

Любопитното е, че само преди половин година България не беше сред приоритетните пазари за „Тева“. Заради ценовата регулация у нас в периода 2012 – 2014 г. компанията спря продажбата на 19 свои молекули в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията и заговори за цялостно изтегляне от пазара. След придобивката на основни производствени мощности на територията на страната бъдещето й обаче ще е въпрос на добро мениджърско решение.

В момента текат детайлите за изпълнение на антитръстовото законодателство. За сделката са информирани всички подразделения на двете компании. „Тази сделка, която ще приключи в първото тримесечие на 2016 г. Ще затвърди водещата позиция на “ Тева“ в регионален и световен план“, съобщи Николай Хаджидончев, генерален мениджър на Тева България. 50-годишният ръководител на компанията у нас вече веднъж е управлявал компанията „Актавис“ – в периода 2005-2008 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.