Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Държавата готви спешен план при масово завръщане на 100 000 българи от Гърция

Държавата готви спешен план при масово завръщане на българите от Гърция. Министерският съвет вече е обсъдил пакет от възможности за над 100 000 безработни гурбетчии, съобщи Нова тв.

От социалното министерство посочват четири сектора, в които завърналите се от южната ни съседка българи няма да имат проблем с намирането на работа. Това са услугите, туризма, строителството и селското стопанство. В пъти по-лесно ще е обаче на безработните с висока квалификация.

За момента държавата, като че ли ще разчита основно на европейски пари, за да намери работа на сънародниците ни, завърнали се от Гърция. От социалното ведомство изтъкват, че до края на годината започват още няколко схеми по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и така ще има свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Село Господиновци е дом на десетки гурбетчии в Гърция – или поне до скоро. Заради кризата в южната ни съседка все по-малко хора заминават.

Прогнозите и на експерти, и на държавата са, че скоро хиляди българи ще се насочат обратно към дома. Държавата разчита европейските средства да отворят работни места за тях. Според експертите обаче това няма да е достатъчно. Ако за високообразованите има някакъв шанс, не така ще стоят нещата за всички.

От Министерството на социалната политика обясняват, че хората с ниска квалификация ще могат да признаят с документ уменията, които са натрупали в Гърция. За тази цел вече работи специална система. Очаква се основният наплив от завръщащи се българи да е след около шест месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете