10 заведения във Варна, Кранево и Бяла остават затворени заради антракс

Пробите за антракс, взети в 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла, са положителни. Те остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби.

Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани, уточняват от Агенцията за безопасност на храните. Дезинфекцията ще бъде повторена, ще бъдат взети нови проби и едва след като те излязат, това вероятно ще стане след 4-5 дни, тогава вече ще се вземе решение и кризисният щаб може да преустанови дейността си. Това е и заради факта, че в село Млада гвардия всички животни са здрави и никой не е показал признаци на заболяването, но все пак карантината ще продължи и през следващите дни. Няма никаква опасност за хората, каза д-р Донка Михайлова, и.д. директор на РЗИ пред БНР.

17 от общо 27 проверени заведения в трите града ще бъдат отворени. Пробите бяха взети, защото тези заведения са имали договори за доставка на месни продукти от фирмата, собственик на транжорната във варненския квартал Аспарухово, в която е било преработено част от месото на заразената с антракс крава

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони