Калин Терзийски: Убийството в Курило не е по болестни причини, а заради банално спречкване

Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години.

„Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните, няма никой да дойде за тези пари”, посочи той.

„Аз съм виждал как се гонят санитари, които бият пациенти”, допълни Терзийски и уточни, че по-скоро става въпрос за грубо държание от страна на санитарите.

По думите му, на тази работа се наемат хора от околните села, които вземат много малко пари. Често те не са здрави сами по себе си и имат проблеми с алкохола, а от друга страна това, с което се занимават, си е медицинска работа.

Терзийски смята, че в Курило има обща деморализация, обхванала всички – от пациентите до директора. По негова информация, към момента в някои отделения на 30-40 пациенти се падали по двама санитари, които трябва да се грижат за потенциални насилници, самоубийци или хора с опасност за живота.

По информация на Терзийски, убийството на д-р Илко Иларионов, пребит от своя съсед по стая, „не е по психотични, т.е. по болестни причини, а по такива причини, каквито виждаме по улиците”. Той подчерта, че хора се бият и по улиците и това се засилва от чувството за всепозволеност и вечното оправдание за липса на пари. В психиатричните болници поводите за насилие могат да бъдат още по-дребни и да избухнат много по-бързо.

По повод твърденията, че психичните проблеми на починалия лекар се отключили, след като бил съкратен от Пета градска болница, Терзийски обясни, че хората с подобни заболявания ги носят генетично. Те могат да бъдат отключени от житейски ситуации, но те по начало са болни.

Докато работил в Курило, Терзийски видял на няколко пъти как се подменя санитарния състав. Според него, това действа дисциплиниращо, защото човек, който изгуби работата си като санитар в психиатрията, трудно би могъл да си намери каквато и да е друга работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини