Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Калин Терзийски: Убийството в Курило не е по болестни причини, а заради банално спречкване

Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години.

„Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните, няма никой да дойде за тези пари”, посочи той.

„Аз съм виждал как се гонят санитари, които бият пациенти”, допълни Терзийски и уточни, че по-скоро става въпрос за грубо държание от страна на санитарите.

По думите му, на тази работа се наемат хора от околните села, които вземат много малко пари. Често те не са здрави сами по себе си и имат проблеми с алкохола, а от друга страна това, с което се занимават, си е медицинска работа.

Терзийски смята, че в Курило има обща деморализация, обхванала всички – от пациентите до директора. По негова информация, към момента в някои отделения на 30-40 пациенти се падали по двама санитари, които трябва да се грижат за потенциални насилници, самоубийци или хора с опасност за живота.

По информация на Терзийски, убийството на д-р Илко Иларионов, пребит от своя съсед по стая, „не е по психотични, т.е. по болестни причини, а по такива причини, каквито виждаме по улиците”. Той подчерта, че хора се бият и по улиците и това се засилва от чувството за всепозволеност и вечното оправдание за липса на пари. В психиатричните болници поводите за насилие могат да бъдат още по-дребни и да избухнат много по-бързо.

По повод твърденията, че психичните проблеми на починалия лекар се отключили, след като бил съкратен от Пета градска болница, Терзийски обясни, че хората с подобни заболявания ги носят генетично. Те могат да бъдат отключени от житейски ситуации, но те по начало са болни.

Докато работил в Курило, Терзийски видял на няколко пъти как се подменя санитарния състав. Според него, това действа дисциплиниращо, защото човек, който изгуби работата си като санитар в психиатрията, трудно би могъл да си намери каквато и да е друга работа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете