Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

200 лева за седмица ваканция на хижа

МАРТИНА ДИМИТРОВА

Желаете да покачите надморската височина или да се потопите в удоволствие от чудни гледки. Да се откъснете за седмица от рутинния живот на цивилизования свят? Стремите се към издигане както на тялото, така и на духа? Морето е комерсиален вид почивка за вас и не сте привърженик на тази демонстрация и бъркотия по морските курорти. Круизите ви струват скъпо, екскурзиите зад граница също. Несъмнено планинарството е Вашия начин за отдих и развлечение. Не сте запознати с принципите на туризма и престоя в хижи? Ето някои важни предписания за благоприятна почивка в планината:

Сравнено с ваканциите на хиляди километри или тези по родното крайбрежие, почивката в планина се побира в рамките на материални придобивки от първа нужда.

Необходимите средства също са в пъти по-малко. Минималните разходи за седмица престой в туристическа база в планината на БТС са около 200лв. Цената може и да нарасне спрямо предпочитанията за пътуване, хранене, материална база, снабдяване с необходима екипировка и желание за развлечение. Сезонът също е определящ за цената, зимата е най-силният сезон за хижарите, аналогично тогава ще ви струва по-скъпо, отколкото през другите части на годината.

В свое произведение Ботев определя мъжете като “юнаци по планини” и “мъже в хладни механи”. Класификацията е уместна и за днешните туристи. Планината за юнаците е неотлъчна част от живота им. Истинският живот за тях започва на 2000 м надморска височина. Целта им – безкрайност от преходи. Желанието им за наслада от природата бива попарено от “мъжете в механите”. Малки или големи компании, уронващи смисъла на думата “туризъм”. В уравнението от леснодостъпна хижа, проходим път за коли и препитания за цяла бригада се търси неизвестното количество боклуци, което природата ще погълне заради механджии. Третият вид планинари са така наречените “кашкавал-туристи” – смесица от навици на едните и на другите. На въпроса как ще опишете гостите си с две думи, хижари отговарят кратко – пишман туристи и истински туристи.

Туристът се познава по екипировката

Няма нищо по-шарено и цветно от екипировката на туриста. Не добре избрана и тя носи своите тъмни последици. Какво да носим със себе си, какво да облечем и обуем са въпроси с повишено внимание. „Екипировка по магазините има в изобилие, въпрос на избор и съобразителност е да се открият нещата от първа необходимост“, споделя г-н Големеев. Списъкът на задължителните атрибути в планината е раница – в нея или на нея носим всичко. Други придобивки дори при еднодневен поход са течности – вода,таблетки за почистване на вода, по желание чай, храна в умерени количества и резервен кат дрехи. Щеките са важен и полезен аксесоар при вървене, изкачване и слизане, телефон, GPS устройство, компас или карта. И още нож, запалка, аптечка, слънчеви очила, слънцезащитен крем и документ за самоличност. Екипът от главата до петите се състои от: шапка, която лятото пази сянка, а зимата топло. Яке задължително с качулка, водо- и ветроустойчиво. Панталони от материя, която не запарва и съхне лесно. Бельо и чорапи от памучна материя. Сандалите са аксесоар за краката, който със сигурност има място под слънцето, но не и в планината. За там обуйте високи обувки, които прикриват глезена.
В планината няма лошо време, има неподходящо облекло.

Предстои ви първото или поредното забождане на българското знаме на някой връх. Мечтаете по възможност за най-приветливата и уютна къщичка, скътана в планината. Не е изключено да се озовете на точното място. „Най-добрата хижа на 2015-а“ е анкета, в която са гласували над 1600 души. Те са оценявали по пет основни критерии – гледки и близки забележителности, инфраструктура и условия за настаняване, храна и напитки, отношение на хижари, на последно място цени. В топ 3 на най-добрите български хижи за тази година са х. „Мазалат“ – първо място, х. „Амбарица“ -второ, и х. „Яворов“ – трето. Туристите, които залагат на забележителности и пейзажи, предпочитат х. „Рай“ поради близостта до Райското пръскало и връх Ботев. С най-добра инфраструктура, както и най-вкусна кухня е „Яворов“. За „Амбарица“ са отредени още две първи места – отношение на хижари и цени.

Вратите на туристическите бази са отворени през цялата година за посетители. Цените за нощувка на човек се определят спрямо социалния статус и възрастта. Започват от 6 лв. И достигат до 12-15 лв. Възрастни и неработещи плащат минимални цени. Ако самият вие или компанията, с която отсядате, има изисквания по отношение на обстановката, трябва да внимавате, защото цената не гарантира удобство. На въпроса „Какво е от значение за хората при избора на хижа?“ , Иван Големеев, председател на туристическо дружество „Айгидик“, казва: „Не цената, а името на хижата е определяща за битовите условия. Хората не избират по цена.“ Самият Големеев стопанисва една от най-високите хижи не само в България, а и на Балканския полуостров, намираща се на 2166м надморска височина. По отношение на храненето и кухнята за гости Големеев е категоричен, кризата се отрази на всички, тя е определяща за предпочитанието на храна по тези места. Отсядащите разчитат на собствени продукти, при желание за приготвянето им почти навсякъде предлагат техника за 2 лв. на човек.

Ако посегнат към предлаганото меню, предпочитаните храни и напитки са топла супа, студена бира и скара. Пресни морски деликатеси не сервираме, смее се Иван.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете