Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

200 лева за седмица ваканция на хижа

МАРТИНА ДИМИТРОВА

Желаете да покачите надморската височина или да се потопите в удоволствие от чудни гледки. Да се откъснете за седмица от рутинния живот на цивилизования свят? Стремите се към издигане както на тялото, така и на духа? Морето е комерсиален вид почивка за вас и не сте привърженик на тази демонстрация и бъркотия по морските курорти. Круизите ви струват скъпо, екскурзиите зад граница също. Несъмнено планинарството е Вашия начин за отдих и развлечение. Не сте запознати с принципите на туризма и престоя в хижи? Ето някои важни предписания за благоприятна почивка в планината:

Сравнено с ваканциите на хиляди километри или тези по родното крайбрежие, почивката в планина се побира в рамките на материални придобивки от първа нужда.

Необходимите средства също са в пъти по-малко. Минималните разходи за седмица престой в туристическа база в планината на БТС са около 200лв. Цената може и да нарасне спрямо предпочитанията за пътуване, хранене, материална база, снабдяване с необходима екипировка и желание за развлечение. Сезонът също е определящ за цената, зимата е най-силният сезон за хижарите, аналогично тогава ще ви струва по-скъпо, отколкото през другите части на годината.

В свое произведение Ботев определя мъжете като “юнаци по планини” и “мъже в хладни механи”. Класификацията е уместна и за днешните туристи. Планината за юнаците е неотлъчна част от живота им. Истинският живот за тях започва на 2000 м надморска височина. Целта им – безкрайност от преходи. Желанието им за наслада от природата бива попарено от “мъжете в механите”. Малки или големи компании, уронващи смисъла на думата “туризъм”. В уравнението от леснодостъпна хижа, проходим път за коли и препитания за цяла бригада се търси неизвестното количество боклуци, което природата ще погълне заради механджии. Третият вид планинари са така наречените “кашкавал-туристи” – смесица от навици на едните и на другите. На въпроса как ще опишете гостите си с две думи, хижари отговарят кратко – пишман туристи и истински туристи.

Туристът се познава по екипировката

Няма нищо по-шарено и цветно от екипировката на туриста. Не добре избрана и тя носи своите тъмни последици. Какво да носим със себе си, какво да облечем и обуем са въпроси с повишено внимание. „Екипировка по магазините има в изобилие, въпрос на избор и съобразителност е да се открият нещата от първа необходимост“, споделя г-н Големеев. Списъкът на задължителните атрибути в планината е раница – в нея или на нея носим всичко. Други придобивки дори при еднодневен поход са течности – вода,таблетки за почистване на вода, по желание чай, храна в умерени количества и резервен кат дрехи. Щеките са важен и полезен аксесоар при вървене, изкачване и слизане, телефон, GPS устройство, компас или карта. И още нож, запалка, аптечка, слънчеви очила, слънцезащитен крем и документ за самоличност. Екипът от главата до петите се състои от: шапка, която лятото пази сянка, а зимата топло. Яке задължително с качулка, водо- и ветроустойчиво. Панталони от материя, която не запарва и съхне лесно. Бельо и чорапи от памучна материя. Сандалите са аксесоар за краката, който със сигурност има място под слънцето, но не и в планината. За там обуйте високи обувки, които прикриват глезена.
В планината няма лошо време, има неподходящо облекло.

Предстои ви първото или поредното забождане на българското знаме на някой връх. Мечтаете по възможност за най-приветливата и уютна къщичка, скътана в планината. Не е изключено да се озовете на точното място. „Най-добрата хижа на 2015-а“ е анкета, в която са гласували над 1600 души. Те са оценявали по пет основни критерии – гледки и близки забележителности, инфраструктура и условия за настаняване, храна и напитки, отношение на хижари, на последно място цени. В топ 3 на най-добрите български хижи за тази година са х. „Мазалат“ – първо място, х. „Амбарица“ -второ, и х. „Яворов“ – трето. Туристите, които залагат на забележителности и пейзажи, предпочитат х. „Рай“ поради близостта до Райското пръскало и връх Ботев. С най-добра инфраструктура, както и най-вкусна кухня е „Яворов“. За „Амбарица“ са отредени още две първи места – отношение на хижари и цени.

Вратите на туристическите бази са отворени през цялата година за посетители. Цените за нощувка на човек се определят спрямо социалния статус и възрастта. Започват от 6 лв. И достигат до 12-15 лв. Възрастни и неработещи плащат минимални цени. Ако самият вие или компанията, с която отсядате, има изисквания по отношение на обстановката, трябва да внимавате, защото цената не гарантира удобство. На въпроса „Какво е от значение за хората при избора на хижа?“ , Иван Големеев, председател на туристическо дружество „Айгидик“, казва: „Не цената, а името на хижата е определяща за битовите условия. Хората не избират по цена.“ Самият Големеев стопанисва една от най-високите хижи не само в България, а и на Балканския полуостров, намираща се на 2166м надморска височина. По отношение на храненето и кухнята за гости Големеев е категоричен, кризата се отрази на всички, тя е определяща за предпочитанието на храна по тези места. Отсядащите разчитат на собствени продукти, при желание за приготвянето им почти навсякъде предлагат техника за 2 лв. на човек.

Ако посегнат към предлаганото меню, предпочитаните храни и напитки са топла супа, студена бира и скара. Пресни морски деликатеси не сервираме, смее се Иван.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.