Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

НСИ: Бизнес климата в България пада с 1.8 пункта

През юли 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.8 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Това сочи статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за стопанската конюнктура през юли 2015 година.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 2.9 пункта в сравнение с юни главно поради влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и по-неблагоприятни прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца. Средното натоварване на мощностите през юли остава на нивото си от април (74.3%), като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 56.3 и 25.3% от промишлените предприемачи. По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 0.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Производственият график е осигурен с договори за 5.2 месеца, като е регистрирано понижение от 0.2 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.6 пункта спрямо юни поради по-умерените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние. По отношение на продажните цени в отрасъла очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.6 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, докато в очакванията за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени по-голямата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.