Геновева Жечева е новият шеф на Фонд "Научни изследвания"

Геновева Жечева е временно изпълняваща длъжността управител на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, където преди минути приключи експертна среща, инициирана от проф. Тодор Танев, с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите.

По време на среща са били обсъдени важни теми, свързани с оперативното управление на Фонда като инструмент за насърчаване на научните изследвания. Ръководството на МОН е представило анализ на финансирането на ФНИ, съгласно Годишната оперативна програма и варианти за излизане от създалата се кадрова криза в управлението на ФНИ.

Преди седмица Николай Христов, до тогава управител на Фонд "Научни изследвания", беше задържан за убийство на 55-годишен негов приятел. На 23 юли Софийският апелативен съд го остави в ареста.

По време на днешната среща в МОН единодушно е била подкрепена кандидатурата на Геновева Жечева, началник на отдел "Транснационални научни инициативи" в дирекция "Наука" на МОН, и представител на Министерството в Изпълнителния съвет на ФНИ за временно изпълняващ длъжността директор на ФНИ. Постигнато е съгласие новата конкурсна сесия във Фонда да бъде обявена след разработване на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите "Насоки за кандидатстване". Също така е взето решение за свикване на следваща работна среща при готовност за обсъждане на новите насоки и правила за работа на ФНИ.

На срещата са били дискутирани и други въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация, използвана от научните среди, както и действията на МОН по мониторинга и оценката на научната дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини