Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Борисов след срещата с папа Франциск: Много внимателно са следели всичко, което става в София

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“ Проявата е по повод на Българското председателство на Европейския съюз

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Образувано е дисциплинарно производство срещу полицая, заснет да иска подкуп

Иран иска от Европа икономически ангажименти като компенсация за изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Северна Корея “вързала тенекия” на американския екип по време на подготовката за срещата Ким-Тръмп

Организират сценарна работилница “От Идеята до Филма“ на остров Света Анастасия

Геновева Жечева е новият шеф на Фонд “Научни изследвания”

Геновева Жечева е временно изпълняваща длъжността управител на Фонд “Научни изследвания” (ФНИ).

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, където преди минути приключи експертна среща, инициирана от проф. Тодор Танев, с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите.

По време на среща са били обсъдени важни теми, свързани с оперативното управление на Фонда като инструмент за насърчаване на научните изследвания. Ръководството на МОН е представило анализ на финансирането на ФНИ, съгласно Годишната оперативна програма и варианти за излизане от създалата се кадрова криза в управлението на ФНИ.

Преди седмица Николай Христов, до тогава управител на Фонд “Научни изследвания”, беше задържан за убийство на 55-годишен негов приятел. На 23 юли Софийският апелативен съд го остави в ареста.

По време на днешната среща в МОН единодушно е била подкрепена кандидатурата на Геновева Жечева, началник на отдел “Транснационални научни инициативи” в дирекция “Наука” на МОН, и представител на Министерството в Изпълнителния съвет на ФНИ за временно изпълняващ длъжността директор на ФНИ. Постигнато е съгласие новата конкурсна сесия във Фонда да бъде обявена след разработване на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите “Насоки за кандидатстване”. Също така е взето решение за свикване на следваща работна среща при готовност за обсъждане на новите насоки и правила за работа на ФНИ.

На срещата са били дискутирани и други въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация, използвана от научните среди, както и действията на МОН по мониторинга и оценката на научната дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.