Местан: ДПС гледа позитивно на идеята за електронно гласуване, ако се гарантира свободата на вота

ДПС гледа позитивно на идеята за електронно гласуване, но по начин, който гарантира свободата на вота. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна при дебатите за трите въпроса за референдум, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Електронното гласуване съдържа повече условия за контролиран вот”, добави той и посочи, че са необходими сигурни гаранции, че всеки вот ще бъде отчетен коректно.

Местан предупреди, че промяната в избирателната система ще доведе до еднопартийни управления. По тази причина от ДПС предложиха редакция на първия въпрос за провеждане на референдум, зададен от държавния глава Росен Плевнелиев, а именно дали гражданите искат всички 240 народни представители да се избират мажоритарно

„Отговорността не може да бъде на суверена, а наша”, уточни той.

Що се отнася до въпроса за задължителния вот, Местан коментира, че основният мотив е постигане на по-високо ниво на легитимност.

„Това наистина е проблем”, призна той и предупреди, че задължителният вот ще доведе до задълбочаване на пороците на политическата система.

„Има нужда от прецизиране на въпрос номер едно в редакция, която ясно да подскаже, че става дума за германския модел, или предложението на ДПС за 240 мажоритарно избрани да се гласува от всеки, който чува гласа на народа”, каза още Лютви Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини