Разкопаха частен имот до "Сексагинта Приста"

Разкопан е и нов отсек от югоизточната крепостна стена на римския кастел Сексагинта Приста в Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей. Изградената стена през 4 век сл. Хр. е дълга 20 м, а на места е висока над седем м. Поради силната денивелация тя се е показала под съществуващия терен.

Археолози правят за първи път проучвания в частен имот. Собствениците му са подписали договор за проучване с музея, а екипът на арх. Върбин Върбанов е направил разкопките. Предстои комисия на Министерството на културата да се произнесе за съдбата на крепостната стена.

При археологическите разкопки е открита и керамична глава на Дионис. Освен нея, са намерени над 300 монети и друга керамика от 4-11 в. сл.Хр. Изровена е и керамика от 10-11 век, използвана в ранносредновековно българско селище. От османския период има много фини стъклени съдове от западноевропейските страни. Преди време в други части на крепостта са открити бутилки с надпис „Cognac“ – коняк, както и бутилки от Бордо, съдове за емфие, порцелан от Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони