ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Песков: Обединение между Русия и Беларус не е на дневен ред

Официално: „Локо“ (София) си върна Додич

Журналисти разкриха: Проектът „Скопие 2014“ е струвал 560 млн. евро

Проектът „Скопие 2014“ – реновирането на центъра на македонската столица – е струвал около 560 млн. евро, показва разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирано от „Капитал“.

Цената на всички нови 132 постройки, измежду които няколко десетки статуи, фасади и цели нови сгради в псевдобароков стил, става ясна след 8-месечно журналистическо разследване. Журналистите са използвали закона за достъп до публичната информация 120 пъти, за да се сдобият с официални документи от Бюрото по обществени поръчки и от община Скопие, както и до одитния доклад за „Скопие 2014“. Първоначалната сума, обявена в проектантския период на проекта, е била само 80 млн. евро.

Един от най-спорните паметници – фигурата „Воин-ездач“, която заема централно място на главния площад на македонската столица, е струвала на данъкоплатците 650 хил. евро, твърдят от BIRN.

Според разследването в планирането и строежите са участвали над 260 фирми и еднолични търговци. Отличават се обаче отделни архитекти и фирми, които са изпълнявали по-скъпите или големи поръчки.

Строителната компания „Бетон“ например е спечелила поръчки за 163 млн. евро, а трима архитекти и дизайнери на паметници са спечелили проекти за скулптури на обща стойност 4.7 млн. евро, твърди разследването. Много от фирмите, участвали в проектите по реновацията на града, са свързани с политически фигури от управляващата партия ВМРО–ДПМНЕ.

Проектът „Скопие 2014“ беше един от водещите приоритети на управлението на Никола Груевски. Дебатът за естетическата стойност на постройките и нуждата от подобна инвестиция в страна с рекордна безработица и икономически проблеми все още разделя македонското общество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.