Валентин Радев: От утре се възстановява умъртвяването на животни в огнищата на зараза

Мощи на светец от Америка ще закрилят Северозапада Митрополитите на Аляска и Видинската епархия осветиха икона на свети Герман в Монтана

Премиерът освободи зам.-министър Цветан Димитров Борисов разпореди на Порожанов да уволни още трима висши чиновници в земеделското министерство

Съдът отказа да спре евтаназирането на животни в Странджанско

23-годишна американка падна с колата си от 80-метрова скала, оцеля по чудо

1,6 г затвор за мъж нарушил заповед за защита от домашно насилие

Център за анализи и маркетинг: Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова се ползват с най-голямо доверие Президентът е одобряван с 20% повече от премиера Борисов

ЕС даде на „Гугъл“ срок от 90 дни да прекрати „незаконните“ практики около „Андроид“ или компанията рискува още глоби

“Моцартовите празници” в Правец сътвориха уникално преживяване Фестивалът обещава нови творчески експерименти в следващото си издание

Жан-Клод Юнкер: Кракът ми се схвана, това са дреболии

Рухна шестетажна сграда в Индия, най-малко трима са загинали

Пушачи обраха селски магазин

Сблъсъци между фермери и полиция пред Министерския съвет (ВИДЕО)

Възрастна жена загина, след като бе блъсната от камион във Варна

Йорданка Фандъкова: Започна ремонтът на западното пътното платно на бул. „Васил Левски“

Първо частно китайско училище отваря в София

МАРТИНА ДИМИТРОВА
ТРУД

Четири пъти за една година. Толкова се е увеличил броят на българските ученици, които са избрали да учат мандарин. Сега са около 2000. Почти няма по-голям град в България, в който да няма училище с паралелка по китайски език. Той отдавна не се приема от родителите като екзотика, а като инвестиция в по-доброто бъдеще на децата им.

Китай пък от своя страна провежда мащабна политика за разпространение на своя модел на образование, които очевидно е успешен, ако се съди по бързия им икономически растеж, по броя на вузовете, които са в първите 100 на световните ранглисти по качество на образованието и по спечелените първи места на международните състезания за ученици. Световните експерти в областта на просветата са категорични, че знанието на мандарин и диплома от азиатски вуз ще са огромен плюс за личностното развитие на поколенията, които сега са в училище.

Включително и за българчетата. И за първи път ние не сме извън световните тенденции, а част от тях. Защото от 15 септември в София се открива първото Частно китайско училище “Евлоги и Христо Георгиеви” и то не е просто поредното частно школо, а внимателно разработен проект на фондация “Захари Стоянов” с председатели Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на “Campan Holding” и проф. Валери Стефанов от Софийския университет. В него участват Софийският университет, центърът “Конфуций”, китайският университет в град Ланджоу и компаниите Microsoft и Campan Holding. Всеки пети в света е китаец, а само 2 на сто от тях говорят английски език, казва Николай Ялъмов. И добавя: “Фокусът върху езика дава доста предимства. Бъдещите възможности пред децата са не само обучението при нас и евентуалното следване в Китай, а фактът, че ще имат огромни възможности и предимства навсякъде по света. Китаистите са ограничен брой.”

Училището отваря врати в сградата на Департамента за подготовка на учители на бул. “Цар Борис Трети” в столицата. Документи за кандидатстване се приемат от подготвителен до 12-и клас. Класирането се извършва на база подадени документи и от положен изпит. За подготвителната група това е тест за емоционална зрялост, за първи клас е тест за училищна готовност, за седмокласниците трябва да има издържани матури. Събеседване с комисията по приема има за всеки клас. Но това не е точно изпит, защото по време на препитването въпроси ще задават и родителите. Квотата за прием в паралелка ще бъде за не повече от 15-17 места.

Таксата за обучение в училището на месец е 360 евро за всички възпитаници, с изключение на тези от 8-и до 12-и клас, те плащат по 320 евро. Ученици на служители от СУ ще ползват 10% отстъпка, семейства с две записани деца по 15% за второто. Цената включва всички разходи по учебния процес, достъп до спортните съоръжения, медицински грижи, охрана, застраховки, храна от 1-ви до 4-ти клас и при целодневно обучаваните. “Униформата не влиза в пакета, защото родителите имат различни виждания относно модела и броя на комплектите дрехи. В пакетната цена липсва транспорт, понеже едни ще имат нужда, други ще се придвижват сами”, каза Ялъмов.

Частното училище ще работи по програми, които са направени съвместно с преподавателите от университетите. Училището ще разработи и своя система за обучение по мандарин. А всеки, който иска, може да продължи да специализира в “Lanzhou Jiaotong” в Ланджоу. В момента в китайският университет се обучават 30 000 студенти, а чуждестранните са само 200. Висшето училище обаче иска да привлече максимален брой младежи зад граница. Ето защо приемът и образованието там ще са безплатни за българчетата. Семействата на бъдещите студенти ще плащат само пътя.

Китайски език се говори от 1 млрд. и 300 млн. души в Китай, Сингапур и Тайван. Говори се още от 300 млн. чужденци по света. Той е един от 6-те работни езици в ООН. А познаването на 800 йероглифа са достатъчни, за да си купиш хляб от магазина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.