Русия изстреля четири междуконтинентални балистични ракети от ядрена подводница

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

ТИР удари автобус по линията Лозен-София на магистрала Тракия

Деца се учат да пишат буквите от глаголицата на 24 май в Садово Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Израелски нанесе удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

Румяна Арнаудова: Най-малко трима учстват в корупционната схема в КАТ-Благоевград

Почина американският писател Филип Рот

Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Манчестър Юнайтед е обявен за най-скъпия отбор в света

Времето ще бъде слънчево

Вapиaнт 1 се падна на матурата пo избиpаем предмет

Гаджев остава далеч от „Герена“

На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Техническият университет си избра преподавател, но отказва да го назначи

Техническият университет отказа да назначи на работа свой преподавател и сега не е ясно кой и дали ще изпитва след септември близо 150 студенти от факултета по компютърни системи и управление. Без никакви мотиви новият ректор на ТУ проф. Георги Михов отказва да назначи във факултета доцента по право Чавдар Стоянов, който до момента работи на граждански договор. Стоянов се явява на конкурс за главен асистент и на 16 юни го печели. По закон вузът трябва да сключи договор с него до 1 месец.

Зам.-ректорът на висшето училище проф. Веско Панов, на когото са възложени трудовоправните отношения, слага резолюция „да“ на заявлението на Стоянов да работи на половин щат и с половин заплата във вуза. Доцентът работи на основен трудов договор в Софийския университет в правния факултет. От „Човешки ресурси“ на ТУ обаче отказват да му подпишат документите с мотива, че трябва да работи само за тях. Както Законът за развитие на академичния състав, така и Кодексът на труда позволят на Стоянов да преподава на половин щат. За всеки случай доцентът пита Инспекцията по труда, откъдето получава отговор, че има право съгласно разпоредбите на чл. 111 на КТ. Това обаче не се приема от университета и съгласно писмо, подписано от ректора проф. Михов, от Стоянов се иска да работи на пълен щат и за неопределено време (конкурсът не е предвиждал подобна клауза. „Не разбирам защо се появи този безумен казус. Явих се на конкурс, спечелих и не ме назначават, а имам изпити. Но не мога да ги проведа, защото гражданският ми договор е изтекъл, а нов нямам“, каза доц. Стоянов.

„Имаме над 500 души, назначени след конкурс, и не сме имали проблем с никого. Спазваме закона и няма причина да не го прилагаме и към колегата Стоянов“, каза зам.-ректорът проф. Панов. Според него всеки имал право при несъгласие да си потърси правата и по друг ред. Стоянов вече е завел жалба в съда срещу висшето училище. Съдът е насрочил делото за края на септември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.