Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Техническият университет си избра преподавател, но отказва да го назначи

Техническият университет отказа да назначи на работа свой преподавател и сега не е ясно кой и дали ще изпитва след септември близо 150 студенти от факултета по компютърни системи и управление. Без никакви мотиви новият ректор на ТУ проф. Георги Михов отказва да назначи във факултета доцента по право Чавдар Стоянов, който до момента работи на граждански договор. Стоянов се явява на конкурс за главен асистент и на 16 юни го печели. По закон вузът трябва да сключи договор с него до 1 месец.

Зам.-ректорът на висшето училище проф. Веско Панов, на когото са възложени трудовоправните отношения, слага резолюция „да“ на заявлението на Стоянов да работи на половин щат и с половин заплата във вуза. Доцентът работи на основен трудов договор в Софийския университет в правния факултет. От „Човешки ресурси“ на ТУ обаче отказват да му подпишат документите с мотива, че трябва да работи само за тях. Както Законът за развитие на академичния състав, така и Кодексът на труда позволят на Стоянов да преподава на половин щат. За всеки случай доцентът пита Инспекцията по труда, откъдето получава отговор, че има право съгласно разпоредбите на чл. 111 на КТ. Това обаче не се приема от университета и съгласно писмо, подписано от ректора проф. Михов, от Стоянов се иска да работи на пълен щат и за неопределено време (конкурсът не е предвиждал подобна клауза. „Не разбирам защо се появи този безумен казус. Явих се на конкурс, спечелих и не ме назначават, а имам изпити. Но не мога да ги проведа, защото гражданският ми договор е изтекъл, а нов нямам“, каза доц. Стоянов.

„Имаме над 500 души, назначени след конкурс, и не сме имали проблем с никого. Спазваме закона и няма причина да не го прилагаме и към колегата Стоянов“, каза зам.-ректорът проф. Панов. Според него всеки имал право при несъгласие да си потърси правата и по друг ред. Стоянов вече е завел жалба в съда срещу висшето училище. Съдът е насрочил делото за края на септември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.