Ирина Бокова - Успехът с марка BG

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова кандидатства за най-престижния пост в света - на генерален секретар на ООН. Тя атакува тази позиция със самочувствието от два успешни мандата като генерален директор на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова безспорно е най-успешният политик с марка BG на световната сцена. Тя не само стана генерален секретар на организацията на обединените нации за образование, наука и култура, но с дейността си доказа, че това не е поредната луксозна световна бюрократична структура. На Бокова (може би защото е българка, а ние си имаме пословица - ако е добро, на нас ли ще се падне) се падна да ръководи организацията при орязани финанси. Реши проблема, като създаде спешен фонд. После постави въпроса за унищожаването на антики от "Ислямска държава" на дневния ред на световните лидери на петте континента.
Политическият път на Ирина Бокова започва от БСП. Тя е родена в София на 12 юли 1952 г. Баща й Георги Боков е бивш главен редактор на "Работническо дело", а брат й Филип Боков беше депутат и началник на политическия кабинет на Сергей Станишев като премиер. Ирина Бокова е завършила Английската гимназия в София и Института за международни отношения в Москва. Има и 6-месечна специализация във вашингтонския университет "Мериленд". Владее английски, френски, испански и руски. Казват, че девизът й е "Няма не може".
Показва борбеност и характер още през 1990 г., когато е избрана за депутат от БСП в мажоритарен район, включващ общините Тервел, Генерал Тошево и Крушари. По онова време БКП току-що се е прекръстила на БСП и социалистите въобще не са на мода, повечето важни другари предпочитат да се застраховат, като се явят от партийна листа, а не се бият мажоритарно. Ирина влиза във Великото народно събрание може би защото хората виждат в лицето й не надута софиянка, кадър на Външно, а човек, който умее да изслушва и приема проблемите им присърце.
В правителството на Жан Виденов тя първо е секретар на Комитета по европейска интеграция, а след това - заместник на външния министър Георги Пирински. След като той подава оставка, четири месеца е министър на външните работи. По онова време "Файненшъл таймс" пише материал за нея, в който я нарича "най-светлата звезда в иначе мрачния кабинет на Виденов". Днес възприемаме членството на България в Европейския съюз едва ли не като част от природата. Но без първата крачка, нямаше да видим края на този път. Бокова като външен министър подава молбата на България за членство в ЕС.
Бокова показва борбения си дух и в президентската кампания през 1996 г. като кандидат за вицепрезидент. След като на БСП й се налага да оттегли кандидата си Георги Пирински, щафетата поемат проф. Иван Маразов и Ирина Бокова. Нейна е идеята за мотото на кампанията - "Заедно за България". Побеждават кандидатите на СДС Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев. Но за Стоянов Бокова е "социалист с човешко лице".
През 2005 г. Ирина Бокова става извънреден и пълномощен посланик на България в Париж и Монако. И успява да убеди тогавашния френски президент Никола Саркози в невинността на българските медицински сестри, арестувани в Либия. Ролята на Франция за освобождаването им е известна. На нейните "връзки" дължим и факта, че френският парламент е единственият, одобрил единодушно присъединяването на България към Европейския съюз.

"Заровете томахавките"

Бокова винаги е казвала, че за да се върви напред, първо трябва да се заровят томахавките на омразата. Защото умее да го прави, както стана първата жена начело на ЮНЕСКО, така може да бъде и първата дама, оглавила ООН. Мандатът на сегашния генерален секретар Бан Ки Мун от Южна Корея изтича на 31 декември 2016 г. Съществува джентълменско споразумение генералните секретари да не са от постоянните членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. Но съгласието им е необходимо, за да успее един претендент. Съществува и нещо като ротация на континентите и сега е "ред" на Източна Европа. Кандидатът източноевропеец обаче не бива да среща руското вето. А на 9 май Бокова бе на парада в Москва.

За нея:

Франсоа Оланд, президент на Франция: Пример за всички жени

Доктрината ви за установяването на нов хуманизъм на 21-и век е в действие още от първия ден на Вашия мандат. Вие бяхте в Хаити след катастрофалното земетресение, в Пакистан след унищожителните наводнения, заедно с мен в Мали след изгарянето на ценни ръкописи на ислямското наследство, в бежанските лагери в Йордания и на два пъти в Багдад заради опазването и съхранението на културното наследство. Вие сте пример за всички жени по света, които имат смелостта да поемат отговорност.

Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти: Постижение за България

Ще бъде огромно постижение за България, ако Ирина Бокова стане генерален секретар на ООН. Без съмнение, тя извоюва втория си мандат начело на ЮНЕСКО в резултат на това, което свърши през първия.

Георги Първанов, президент (2002 - 2012 г.) на България: Да се докажеш при тежък избор

Ирина Бокова е българският дипломат, който се доказа в най-тежкия международен избор, за разлика от някои други назначени наши представители. Тя спечели изключителен авторитет с дейността си в ЮНЕСКО и в момента има подкрепата и на Париж, и на Москва, и на Пекин и на Вашингтон.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на Народното събрание: Кандидатура, която трябва да подкрепим

Ирина Бокова би била една чудесна кандидатура, която трябва да се подкрепи от България. Много важно е да има единна българска позиция. В случая не трябва да се проявява типично българският синдром: когато някой българин се издига и доказва в световен мащаб, ние да се чудим дали да го подкрепим. Бокова ще представлява достойно страната ни, тъй като е доказала, че притежава необходимите качества и дипломатически опит.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на
партията: Професионалист

Фактът, че г-жа Бокова вече втори мандат ръководи ЮНЕСКО, е показателен за нейните професионални качества. Работата й е високо ценена в цял
свят. Уверен съм, че Ирина Бокова би могла да бъде прекрасен генерален секретар на ООН. Избирането на г-жа Бокова на върха на ООН ще бъде поредното признание за нейните качества, признание за България и признание за Югоизточна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи