Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

Висши служители в Шри Ланка съзнателно са укрили разузнавателна информация за терористичните атаки

Строителна фирма остави столичния квартал „Младост 4“ без ток заради скъсан кабел

Д-р Георги Митев, директор на Агенцията по храните в Бургас: Минимална глоба за производителя на лед в свинарник

НАШИЯТ ГОСТ

Д-р Георги Митев е роден на 28 декември 1967 г. в Бургас. Завършва ветеринарна медицина във ВИЗВМ, Стара Загора. Има 17 години частна практика като ветеринарен лекар, а от 15 декември 2014 г. оглавява областната дирекция „Безопасност на храните“ в Бургас. Бил е главен секретар на Българския ветеринарен съюз.

– Д-р Митев, новината за ледогенератора, който от свинарник бълвал лед за заведенията в курорта Слънчев бряг, втрещи търговци и туристи. Кога получихте сигнала и как реагирахте?

– В интерес на истината досега не сме се натъквали на подобен случай, макар че в отдел „Контрол на храните“ се получават много жалби, на които реагираме веднага. На ден имаме по 7-8 жалби за нерегламентирана търговия и за заведения, които не отговарят на изискванията по Закона за храните.
За разкриването на това помещение също имахме жалба. Там беше описано, че производството „захранва с лед половината Слънчев бряг“. Дали това е така, не мога да кажа, но капацитетът на ледогенератора е доста голям. Случайност беше, че отидохме съвместно с колегите от Националната агенция за приходите и Икономическа полиция. Имаше сигнал, че в Поморие се произвеждат тестени изделия в нерегламентиран обект. Става дума за една баничарница, която беше проверена преди няколко дни и въпреки акта собственикът не се беше регистрирал. Търговците задължително трябва да се регистрират, защото такъв обект за нас е абсолютно нелегален. След проверката в Поморие отидохме в Ахелой и точно тогава се натъкнахме на този обект за нелегално производство на лед. Сварихме 78 хладилни чанти, готови за реализация на леда. Единият от общо три генератора работеше, условията наоколо бяха невъобразимо лоши. Тези стопански постройки са бивши свинарници.

– Само глоба от 1500 лв. ли ще отнесе нарушителят и каква е гаранцията, че няма други подобни случаи, за които не знаем, а заплашват здравето на хората?

– Според закона глобата за такова нарушение е от 1500 до 2000 лева. Тъй като ние предприехме, бих ги нарекъл, издирвателни мероприятия на собственика, в крайна сметка се появи един господин, който каза, че ледогенераторите са негови, но той ги оставил на отговорно пазене. Тъй като този господин нямаше фирма, не е декларирал такава, за нас това не е юридическо, а физическо лице, и глобата, която можем да наложим, е минималната. Най-важно беше да прекратим това производство. При второ нарушение глобата е много по-голяма – до 6000 лева. Такава наложихме на търговеца от Поморие например. Следващите действия са сезиране на прокуратурата и затваряне на обекта.

– Колко време е продължило производството на мръсния лед?

– Не мога да кажа. Но в момента на проверката ледогенераторът беше включен и произвеждаше лед. Факт е, че колегите, които са ежедневно по проверки на обекти по Черноморието, не са сигнализирали за лед без документи за производство. Освен това реагирахме на сигнала още на другия ден.

– Каква е опасността за хората при такова нелегално производство?

– Ледът се произвежда при регламентирани условия, затова трябва да се поддържа стриктна хигиена. В случая е опасно, защото влиза директно за консумация, без да търпи някаква друга преработка, която да намали развитието на патогенни микроорганизми. Така че може да бъдат причинени хранителни отравяния.

– Получавате ли фалшиви сигнали и такива за разчистване на сметки между конкуренти?

– Получаваме сигнали, които много често не отговарят на действителността. Въпреки това не пренебрегваме нито един, дори и анонимните. Много често те са такива, но ги обсъждаме и ако се отнася за нещо сериозно, изпращаме експерти на мястото. Примерно на много от жителите на Приморско някои обекти им се струват не на място, но те си имат регистрация. За това къде им е мястото отговарят общините. Понякога сигналите наистина са свързани и с конкуренция в бизнеса.

– В Обзор и Приморско имаше сигнали за нелегална продажба на палачинки през нощта. Как реагирахте?

– На обекти, нерегистрирани по Закона за храните, в Обзор бяха съставени осем акта. В Приморско се проверяват в момента всички временни обекти, извършващи търговия. На къмпинг „Златна рибка“ край Созопол беше открито помещение, нещо като фургон, в което се приготвя царевица, предназначена за продажба на плажа.

– Има ли още продавачи на царевица по плажовете, които носят кочаните в мръсни кофи, а солта – в джоба на мазните си панталони?

– С ирония искам да кажа, че тази година продавачите на царевица по плажа са по-културни, което обаче не ги прави легални. Повишена е хигиенната им култура. Тези, които сме заварили на плажа и които сме хванали да продават, го правят в чисти хладилни чанти, имат дори щипки, солта също е както трябва да бъде. Но това не ги прави легални, както казах. Само за една седмица имаме осем хванати такива търговци. Но трябва да се каже, че плажуващите купуват и търсенето е основно за царевица, а не за сладолед.

– Проверявате ли продажбата на риба по шосетата и от багажници на автомобили?

– Тези случаи са много по-малко. Засичахме такава търговия до река Ропотамо и около Созопол. За тези нелегални продажби, както и за царевицата, много голяма помощ могат да ни окажат местната власт и концесионерите на плажовете. Проверихме наскоро и рибната борса „Краснодар“ в Бургас. Имаше санкции, че някои търговци бяха извадили рибата навън в това горещо време. Това е голяма рибна борса, обектите са легитимни, но няма необходимите условия и съоръжения продукцията да се продава под слънцето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.