Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Шефът на ОЗХО: Веществото, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал, може да е направено във всяка една страна (ВИДЕО)

Мъж изпуши цигара и се простреля в главата (обзор) "Съжалявам" написал търговецът на коли в бележка, намерена в стаята му

Затягат контрола върху сиренето менте Забраняват на мандрите да правят имитиращи продукти в същите помещения

Пътничка бе глобена с 500 долара за внасянето в САЩ на безплатна ябълка, получена в самолета

Цацаров писа слаб 2 на промените в ЗСВ (обзор)

„Общата оценка на прокуратурата за промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е отрицателна. Повечето предложения са противоконституционни и концептуално погрешни.“ Така главният прокурор Сотир Цацаров обобщи проекта, предложен от Министерството на правосъдието на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На него бе представена и анкета сред съдиите и следователите, от която става ясно, че първите предимно подкрепят промените, а вторите – не. В анкетата, която не е представителна, не са участвали прокурорите.

Цацаров обясни, че колегите му подкрепят разделянето на две колегии във ВСС. Повечето от другите идеи обаче били неприемливи, а на места копирали изцяло проект, предложен от Съюза на съдиите в България през 2012 г.

Обвинителите са против съотношението между парламентарната и професионалната квоти в колегията им да е 6:5. Не са съгласни ВСС да е непостоянно действащ, но с постоянни комисии. Не одобряват закриването на Върховната административна прокуратура, отпадането на предварителната проверка и идеята главният прокурор да иска разрешение от ВСС за повдигане на обвинение на магистрат.

Прокурорите не възприели и изискването кандидатите за влизане в системата да пишат есе по обществен въпрос. „В ЗСВ нямат място въпроси от сферата на образованието, културата и изкуството“, каза Цацаров. Той се обяви и против идеята за еднократен мандат на ръководен пост и възможността министъра на правосъдието да предлага кой да оглавява прокуратури и следствени отдели. И напомни, че тази възможност не се предвижда за съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.