Цацаров писа слаб 2 на промените в ЗСВ (обзор)

„Общата оценка на прокуратурата за промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е отрицателна. Повечето предложения са противоконституционни и концептуално погрешни.“ Така главният прокурор Сотир Цацаров обобщи проекта, предложен от Министерството на правосъдието на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На него бе представена и анкета сред съдиите и следователите, от която става ясно, че първите предимно подкрепят промените, а вторите - не. В анкетата, която не е представителна, не са участвали прокурорите.

Цацаров обясни, че колегите му подкрепят разделянето на две колегии във ВСС. Повечето от другите идеи обаче били неприемливи, а на места копирали изцяло проект, предложен от Съюза на съдиите в България през 2012 г.

Обвинителите са против съотношението между парламентарната и професионалната квоти в колегията им да е 6:5. Не са съгласни ВСС да е непостоянно действащ, но с постоянни комисии. Не одобряват закриването на Върховната административна прокуратура, отпадането на предварителната проверка и идеята главният прокурор да иска разрешение от ВСС за повдигане на обвинение на магистрат.

Прокурорите не възприели и изискването кандидатите за влизане в системата да пишат есе по обществен въпрос. „В ЗСВ нямат място въпроси от сферата на образованието, културата и изкуството“, каза Цацаров. Той се обяви и против идеята за еднократен мандат на ръководен пост и възможността министъра на правосъдието да предлага кой да оглавява прокуратури и следствени отдели. И напомни, че тази възможност не се предвижда за съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право