Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Втори опит за съд на Христо Бисеров

Два месеца след като Софийският градски съд върна с указания за поправка обвинителния акт срещу бившия зам.-шеф на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, той отново е пратен на съд.

В понеделник прокуратурата е внесла ремонтирания обвинителен акт. В обвиненията срещу Бисеров няма промяна.

„Всички указания, които са дадени от съда са изпълнени. Съдът е поставил определени изисквания, които са свързани с мотивировката на обвинителния акт и с изложението на фактическата обстановка. От това, което зная и ми е докладвано, смятам, че тези указания са изпълнени. Финалната преценка обаче е на съда“, коментира вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално Бисеров беше подведен под отговорност за пране на пари. За същото престъпление бе обвинен и доведеният му син Ивайло Главинков. Впоследствие това разследване бе отделено и сега е висящо. Бисеров е пратен на съд за други три престъпления.

Първото е, че е нарушил валутния закон, като през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лв. Парите превел на Главинков по сметка в Скопие, без да декларира сделките с валутни ценности.

Второто е, че от януари 2013 г. до края на март м.г. не подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били 700-те хил. лева.

Третото обвинение, по което Бисеров отговаря, е, че не е декларирал парите в декларация пред Сметната палата за 2013 година. Така затаил истина относно имуществото си и не платил близо 26 хил. лева данъци.

Съдия Снежана Колева върна обвинението на прокуратурата през май – по-малко от месец, след като то беше внесено в съда. Причината – съдийката установила, че „изложените обстоятелства в обвинителния акт са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението“.

Ако Бисеров бъде признат за виновен за неплатените данъци го заплашва затвор от 3 до 8 г. и конфискация. За недекларираните валутни ценности законът предвижда наказание до 6 г. или глоба в двоен размер на щетата. До три години лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лв. грозят Бисеров, ако бъде осъден по обвинението за неподадена декларация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете