Промоциите - хит при стоките на изплащане

Българите все по-рядко вземат стокови кредити, за да се снабдят с нов компютър или таблет, но расте интересът към покупка на смартфони на изплащане. Това показват данни на „БНП Париба Лични Финанси” към края на юни 2015 г. на база на 180 000 молби за финансиране от клиенти.

През първата половина на годината исканията за кредит за покупка на лаптопи са намалели с 23% спрямо същия период на 2014 г. Молбите за таблети са с 35 на сто по-малко. В същото време стоковите заеми за смартфони растат с 60%.

Въпреки това най-търсената покупка със стоков кредит остава телевизорът. На второ място са смартфоните, а на трето - лаптопите.

И според информацията на „Уникредит Кънсюмър Файненсинг” най-желаните стоки са почти същите. Според техните данни обаче лаптопите са изместени от третото място от пералните.

Българските потребители се ориентират към все по-евтини стоки, като разчитат все повече на промоциите. Например най-търсеният телевизор на изплащане е бил на средна цена между 550-600 лв. Това е с 30% по-малко спрямо миналата година. При таблетите се търсят модели от 220 до 300 лв., или с около 40% по-евтини спрямо същия период на 2014 г. Средната цена на най-търсените смартфони е между 970 и 1050 лв.

Средният заем е 700 лева

Средният размер на стоковите кредити, които теглят гражданите, почти не се променя според компаниите, специализирани в този вид финансиране. „Средната сума на отпусканите стокови кредити е 700 лв. със среден период на погасяване 12 месеца”, каза пред „Труд” Мишел Фуйе, изпълнителен директор на „БНП Париба лични финанси” за България. Такава е била сумата и през 2014 г.

„Средният размер е между 700-800 лв.”, твърди и Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на „Ти Би Ай кредит”. Според него няма промяна в средната сума, защото и цената на техниката не се е променила съществено през последните години. Търсенето на стокови кредити обаче расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес