Борисов: Токът не трябва да поскъпва след мерките ни

Цената на тока не би трябвало да се повишава от 1 август, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на пречиствателна станция в Луковит. Той припомни, че през последните месеци са предприети мерки да се избегне поскъпването като промени в законодателството и намаление на разходите в държавните енергийни дружества.

Окончателното решение за цената на тока зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), припомни обаче премиерът. “В България има независим регулатор, избран от парламента. От девет членове там двама са на ГЕРБ, които смятат, имат методика и дават цените”, каза той.

КЕВР трябва да обяви цените на 31 юли и те да влязат в сила от 1 август. Очакванията са, че ще има поскъпване, което ще се отрази главно на бизнеса. “Над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията”, заявиха още в понеделник в съвместна декларация работодателските организации. Те настояват цените да бъдат замразени до 1 януари 2016 г. Вчера председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ново отлагане не може да има, защото противоречи на закона.

Днес представители на бизнеса ще излязат на протест срещу поскъпването на тока пред Министерския съвет. Към него ще се присъединят и синдикатите, които пък са против създаването на фонд за компенсиране на дефицита в НЕК. В него всички енергийни производители ще внасят 5% от приходите си от продажби на ток.
“Демокрация е и всеки може да протестира колкото иска. С протестите преди година и половина - две доведохме до 10 милиарда загуби на държавата и спиране на всички еврофондове”, коментира вчера Борисов. Министър-председателят каза още, че за да се решат проблемите в енергетиката, трябват компромиси и “всеки да понесе цената”.
Междувременно вчера четири сдружения на животновъдите в България също излязоха със съвместно отворено писмо за тока. То е в отговор на обвинения от работодателските организации, че се залага нова бомба с ВЕИ - този път с преференциални цени за производство на ток от оборска тор.

“Ние разбираме, че от частните самолети на някои представители на крупния бизнес в България е трудно да се видят проблемите в оборите”, пишат фермерите и посочват, че промените в Закона за енергията от ВЕИ не улесняват производството на енергия от оборска тор, а го затрудняват, като срокът за изграждане на такива инсталации е непосилно кратък - 1 юли 2016 г. Животновъдите изтъкват още, че инсталациите на биомаса са единствената възможност за преработка на отпадъците от фермите и при неизпълнение на евроизискванията следват солени глоби.

Докато се води полемиката за цените, ЕСО отчете вчера по обяд рекордно за последните 15 години потребление на ток заради жегите. Очаква се днес и утре температурите да са още по-високи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес