САЩ смекчиха банковите регулации, приети след кризата от 2008 г.

Лавата от изригващия вулкан Килауеа на Хавай се приближава към местна геотермална електроцентрала

Русия изстреля четири междуконтинентални балистични ракети от ядрена подводница

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

ТИР удари автобус по линията Лозен-София на магистрала Тракия

Деца се учат да пишат буквите от глаголицата на 24 май в Садово Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Израелски нанесе удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

Румяна Арнаудова: Най-малко трима учстват в корупционната схема в КАТ-Благоевград

Почина американският писател Филип Рот

Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Манчестър Юнайтед е обявен за най-скъпия отбор в света

Времето ще бъде слънчево

Вapиaнт 1 се падна на матурата пo избиpаем предмет

Гаджев остава далеч от „Герена“

На 23 май 2018 да почерпят

Соня Найденова: Висшият съдебен съвет подкрепя внесения проект за конституционните промени

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните промени.

„Има политическо съгласие. На този етап то изглежда достатъчно, но още при обсъждането Висшият съдебен съвет подкрепи принципните позиции залегнали в стратегията на промените”, коментира Найденова в „Лице в лице” по bTV.

Според нея ВСС одобрява конкретните предложения, които бяха редуцирани с втория внесен законопроект. Найденова допълни, че ВСС смята, че е нужно да се проведе Велико народно събрание. По думите ѝ подкрепата за предложените промени е била изразена и по време на предварителните дискусии сред съдийските и прокурорските колегии.

Тя потвърди съгласието на ВСС за разделяне на съвета на две колегии, чиито решения няма да зависят от пленума.

Запитана дали съветът е обсъждал колективната си оставка, Найденова отрече подобен въпрос да е поставян по време на заседанията на ВСС. По думите ѝ съвета се е концентрирал върху предложените Конституционни реформи по време на заседанията си.

На въпроса за противоречия в становища на Министерството на правосъдието, на ВСС и на главния прокурор по ключови аспекти от законопроекта за съдебната реформа, Найденова обобщи, че приема тези разминавания като „работни противоречия”.

Според представляващата Висшия съдебен съвет няма човек в държавата, който да не иска съдебна реформа. Дори хората, които можеха да превземат фирми, можеха да решават дела в интерес на определени хора, като използваха съдебната система, биха искали справедливост при разглеждане на делото си, допълни още Найденова.

По думите ѝ, съдебната реформа е процес, започнат много преди последните предложения. Найденова изрази увереност, че реформата ще продължи, дори и конкретните промени да не станат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.