Гъст дим от Румъния стресна Русе

Гъст дим и неприятни сладникави миризми стреснаха следобед Русе. Десетки притеснени хора звъняха на тел. 112. Кълбата от пушек се извисяваха най-много в крайбрежната и централната част на града. След няколко часа бялата пелена се разнесе.

Причината е горене на стърнища след жътва в Румъния. Това се виждало с "невъоръжено око от покрива на съседните на инспекцията високи сгради". Посоката на вятъра запад-югозапад позволявала миризмите да се разнасят. Данните от Автоматичната измервателна станция (АИС) "Възраждане" са отчели повишени стойности на серен диоксид от 13 до 15 часа, но не са превишени пределно допустимите концентрации.

Неприятните миризми създават усещане за доскомфорт, но не представляват опасност за човешкото здраве, уточниха от РИОСВ. По националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени остатъци нарушава Закона за опазване на околната среда, Закона за почвите и Закона за опазване на земеделските земи. Така се унищожават хумусният слой и полезни макро и микрооргранизми, като се нарушава и структурата на почвата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони