Атанасова: Колеги от ГЕРБ, които не подкрепиха президента, имаха проблем с пултовете в залата

В това управление отговорността трябва да бъде споделена. Аз приемам като лична загуба отпадането на два въпроса от референдума. Това заяви по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ някои от колегите от ГЕРБ, които не подкрепиха идеята на президента, са имали проблеми с пултовете в пленарната зала.

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков заяви: "Въпросът за мажоритарното гласуване беше много общ и не ставаше ясно за хората какво точно се избира", коментира той. По думите му от блока няма да допуснат промяна на изборния кодекс.

Между двамата гости избухна словесен спор относно въпросите за референдума. Десислава Атанасова и Вили Лилков започнаха взаимно да се обвиняват, защо не са подкрепили предложението на Росен Плевнелиев. "Защо не подкрепихте въпроса за преференциалния вот", попита Вили Лилков. "А вие защо не го подкрепихте", отвърна му Десислава Атанасова.

При вчерашното гласуване на предложенията на президента за допитване на народа първоначално парламентът одобрил въпроса „за” или „против” задължителното пускане на бюлетина. Член на БСП обаче поискал прегласуване на предложението. При него 10-ма депутати от ГЕРБ не повтори вота си отпреди минути – част от тях – заради повредени пултове.

„Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации”, категорична бе Атанасова в обяснението си по казуса.

Тя каза още, че счита решението за референдума с един въпрос – този за електронното гласуване, за „огромна пропаст между избиратели и политици”.

„Това решение ни скара с нашите работодатели”, каза още Атанасова.

Вили Лилков от „Реформаторския блок” пък обясни, че той и съпартийците му се обявили „против” мажоритарния вот, защото въпросът бил „много общ и неясен”.

„При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалния вот”, поясни Лилков.

Той бе категоричен, че 100% мажоритарен избор, каквато идея беше лансирана от ДПС, би сработил в полза само на самото Движение и на ГЕРБ.

„В крайна сметка избирателната система е нещо много по-сложно от задаването на тези три въпроса в референдум”, каза още Лилков.

Чавдар Георгиев от БСП пък заяви, че социалистите не са подкрепили предложението за допитване до народа, защото това било „опит да се промени установената демократична система с псевдодемократични средства”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини