Свищовски финансисти подкрепиха пионерен регионален форум за млади предприемачи

Общинските съветници от ГЕРБ дариха книги на библиотеката към НЧ „Братство“ в Павликени

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

„Музиката е за всеки“ радва стотици деца в НДК

Уникалният концерт със социална насоченост “Музиката е за всеки”, който ще се състои на 30 юли (четвъртък) от 19:00 ч. в зала 7 на Националния дворец на културата (НДК), ще бъде своебразен празник за стотици деца и възрастни хора в неравностойно положение. Събитието, организирано от Live Music Now Bulgaria, ще бъде уважено от кмета на район “Студентски” в Столична община Димитър Дилчев и зам.-кмета на района Велина Белева, които лично инициираха и реализираха възможността тези хора да присъстват и да се насладят на музиката.

Първият концерт “Музиката е за всеки” е симбиоза между талантливи млади хора, музика и допир до различно преживяване за всеки, независимо от социалния му статус. Програмата е с продължителност 45 минути и включва песни и арии на различни езици (български, руски, английски, испански, италиански, немски и френски). Всяко произведение ще е представено по начин, съобразен с възрастовата група на децата.

Събитието е с вход свободен и е отворено към всички малчугани и техните родители, а на концерта ще бъдат поканени и подрастващи от софийски домове за деца, лишени от родителски грижи.

Инициатор на мероприятието е международната организация Live Music Now, която вече има филиал в България. Основната цел на инициативата у нас е посредством ползотворна работа между институции, музиканти и хора в неравностойно положение, да се провеждат регулярно концерти в учебни заведения, центрове за лечение и грижа, социални домове и др.

Музикантите, които ще участват в концерта са: Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано) – български студентки в Кралската консерватория на Шотландия. Те са част от екипа на Live Music Now в Англия и са обучени специално за представяне на качествена музика пред публика със специални нужди.

„С радост установихме, че мисията на Live Music Now Bulgaria, която предоставя свободен достъп до музика на всички и стимулира млади артисти, съвпада с основните цели на представляваната от Вас институция – Национален дворец на културата”, написа в писмо до изпълнителния директор на НДК – Мирослав Боршош, председателят на Live Music NowBulgaria – Валентина Грозданова. Писмото е по повод среща между директора на НДК и неправителствената организация по-рано тази година, по време на която е обсъдена възможността за дългосрочна съвместна дейност.

ПОВЕЧЕ ЗА LIVE MUSIC NOW

Live Music Now е най-голямата организация във Великобритания, която организира живи музикални изпълнения за обогатяване на социалния, образователния и здравния сектор. Основана е преди 35 години от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин, съвместно с Ян Стотзкер. Live Music Now организира повече от 3000 музикални събития годишно с аудитория от над 200 000 души. Освен във Великобритания, организацията има клонове в Германия, Австрия, Дания, Холандия и др.

Членовете на Live Music Now вярват, че ще бъдат подкрепени от държавни институции и ще привлекат в каузата си частни и неправителствени организации.

КРАТКИ БИОГРАФИИ НА МУЗИКАНТИТЕ

Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано) ca студентки в Кралската консерватория на Шотландия.

Светлина е пяла в Детския хор на БНР и в качеството си на основен солист е изнесла много концерти на различни сцени по света и в България. Като студентка в Кралската шотландска консерватория участва в оперни продукции и концерти. Светлина е лауреат на много конкурси.

Кристина е започнала музикалното си образование в Германия, след което се премества в България. Тя печели различни конкурси за пиано.

От 2013 г. Светлина и Кристина работят заедно и редовно правят дуетни изпълнения. През aвгуст 2015 г. им предстои концерт в Националния музей в столицата на Шотландия – Единбург, организиран от Live Music Now Scotland.

Програмата на концерта “Музиката е за всеки” включва:

Христо Недялков – Над смълчаните полета

Христо Недялков – Майски балони

Замръзналото кралство – Слагам край

Rossini – Сrudasorte – ария на Isabella от операта „L’ItalianainAlgeri“

Guastavino – Larosa y elsauce

Чайковски – Ах Таня, Таня – ария на Олга от операта „Евгений Онегин“

Стоянов – Prelude

Любомир Пипков – Нани ми, нани, Дамянчо

Myloveislike a redredrose (Шотландска песен)

Poulenc – Lescheminsdel’amour

Chopin – Етюд

Schubert – GretchenamSpinnrade

Bizet – Habanera – ария на Кармен от операта „Кармен“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.