Менда Стоянова: ГЕРБ ще подкрепи екипа, който Димитър Радев предложи

От ПГ на ГЕРБ ще подкрепим екипа, който Димитър Радев предложи. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова при дебатите за избор на подуправителите на БНБ, съобщи Фокус. „Имаме доверие на Димитър Радев и смятаме, че той има право да избере екип, на който ще разчита. Очакват ни много сложни месеци на работа в БНБ по отношение това, което ни очаква в оценка на активите на цялата банкова система - стрес тестовете, сложен закон за преструктурирането на банките, връщане на доверието”, обясни Стоянова.

За Калин Христов тя припомни, че е избран от Синята коалиция. „За всички години е вършил перфектно работата си в най-страшната финансова криза, когато имаше срив на ценните книжа, България запази борда си”, посочи Менда Стоянова и добави, че имаме стабилен валутен борд. „След като е вършил работата си перфектно, не можем да му хвърляме имагинерни вини”, уточни тя.

За Димитър Костов тя заяви, че преди всичко е професионалист и много добре изпълнява функциите си в направление „Банково”, въпреки че е бил министър, както и заместник-министър. И за него Стоянова каза, че е вършил перфектно работата си и не може да носи вина, че негов колега не го е правил. „УС на БНБ може да носи отговорност до там, докато се простират неговите правомощия. Когато един е професионалист, не можеш да го натоварваш с негативи, но е много лесно от тази трибуна да раздаваме правосъдие, без да погледнем какво ние направихме, за да не се случи отново случилото се с КТБ”, поясни Менда Стоянова.

За Нина Стоянова тя разясни, че е човек от кариерата -„супер професионалист”. „Но дайте и нея да оплюем, защото е била в БНБ. По критериите, които Патриотичния фронт и Реформаторския блок изтъкнаха, дайте да издигнем хора, които нямат отношение с банките и политическите партии”, подчерта Стоянова и даде за пример това, че в парламента има много нейни колеги, които отговарят на тези критерии – нямат общо с банковата система и отношение с политическите партии. „Г-н Радев, защо не ни предложихте?”, попита Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини