Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

ООН призова за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак

Производителят на китарите “Гибсън” е пред фалит

Германски военни в Източна Европа се оплакват от липса на зимно облекло

Мадуро поиска диалог с Тръмп

Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Русия ограничава продажбата наа алкохол за Мондиал 2018

ЕС може да спести 25 млрд. долара годишно с ползване на повече зелена енергия

Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Гърция ще получи транш от 5,7 млрд. евро през пролетта

Времето ще бъде облачно

Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Засякоха “Полисан” в незаконен строеж край Русе

Незаконен строеж на вакуум колона, на две бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от “Полисан” АД са открити при проверки на РДНСК и РИОСВ в Русе. Това съобщи областният управител Стефко Бурджиев на публична дискусия с представители на фирми в бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ и инициативния комитет от близкия град Мартен.

Освен 2 констативни акта на “Полисан”, са издадени предписания на няколко фирми да изградят пречиствателни станции, канализация и депо за съхраняване на отпадъците от дейността им. Взетите проби от екоинспекцията не засичат замърсяване по Дунава преди и след територията на КТМ.

Зо 5 септември т.г. ще се изясни как са одобрени плановете за промяна на статута на урегулираните поземлени имоти от предимно производствен в изключително производствен. Ще се изготви и оценка за здравния риск на населението в Мартен. Целта е да се ограничат отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда.
Преди 3 месеца жителите му заплашиха да затворят Дунав мост заради инвестиционното намерение на „Полисан“ АД да увеличи многократно производството си на тяхна територия. Протестът беше отменен след разпоредената проверка. Хората негодуват, че дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година.

“Имаме одобрен проект от РИОСВ, спазени са всички директиви на Европейския съюз, новото производство ще работи на 95% с природен газ и така ще се намалят вредните емисии”, твърди главният технолог в “Полисан” АД Владимир Лазаров. Дружеството планира до края на т.г. да изгради пречиствателна станция за всички отпадни води.

Жителите на Мартен напомнят, че предприятията от близката индустриална зона тровят от години въздуха им, включително и на околните села. Те подозират във “фалшификации и нагласени процедури” предварителните оценки на Министерството на околната среда и русенската екоинспекция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.