На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Засякоха „Полисан“ в незаконен строеж край Русе

Незаконен строеж на вакуум колона, на две бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от „Полисан“ АД са открити при проверки на РДНСК и РИОСВ в Русе. Това съобщи областният управител Стефко Бурджиев на публична дискусия с представители на фирми в бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ и инициативния комитет от близкия град Мартен.

Освен 2 констативни акта на „Полисан“, са издадени предписания на няколко фирми да изградят пречиствателни станции, канализация и депо за съхраняване на отпадъците от дейността им. Взетите проби от екоинспекцията не засичат замърсяване по Дунава преди и след територията на КТМ.

Зо 5 септември т.г. ще се изясни как са одобрени плановете за промяна на статута на урегулираните поземлени имоти от предимно производствен в изключително производствен. Ще се изготви и оценка за здравния риск на населението в Мартен. Целта е да се ограничат отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда.
Преди 3 месеца жителите му заплашиха да затворят Дунав мост заради инвестиционното намерение на „Полисан“ АД да увеличи многократно производството си на тяхна територия. Протестът беше отменен след разпоредената проверка. Хората негодуват, че дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година.

„Имаме одобрен проект от РИОСВ, спазени са всички директиви на Европейския съюз, новото производство ще работи на 95% с природен газ и така ще се намалят вредните емисии“, твърди главният технолог в „Полисан“ АД Владимир Лазаров. Дружеството планира до края на т.г. да изгради пречиствателна станция за всички отпадни води.

Жителите на Мартен напомнят, че предприятията от близката индустриална зона тровят от години въздуха им, включително и на околните села. Те подозират във „фалшификации и нагласени процедури“ предварителните оценки на Министерството на околната среда и русенската екоинспекция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.