Менда Стоянова: Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП

Властите на САЩ влезли с взлом в дипломатически имот на Русия, Москва ще ги съди

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката, за да няма спекулации в обществото

ДНК експертиза разкри чии са костите на намерения скелет в хотел „Смолян”

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

Закриха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Служители на НАП отново излизат на протест

Поредно поражение на правителството на Тереза Мей в Камарата на лордовете

Двама загинали при наводнения в Израел и на Западния бряг

Парламентът попълва състава на Антикорупционния орган

Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие

Доналд Туск призова Сърбия да продължи да следва пътя на еврочленството

Арестуваха мъж, заподозрян в множество убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те години в САЩ

Макрон очаква Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Засякоха “Полисан” в незаконен строеж край Русе

Незаконен строеж на вакуум колона, на две бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от “Полисан” АД са открити при проверки на РДНСК и РИОСВ в Русе. Това съобщи областният управител Стефко Бурджиев на публична дискусия с представители на фирми в бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ и инициативния комитет от близкия град Мартен.

Освен 2 констативни акта на “Полисан”, са издадени предписания на няколко фирми да изградят пречиствателни станции, канализация и депо за съхраняване на отпадъците от дейността им. Взетите проби от екоинспекцията не засичат замърсяване по Дунава преди и след територията на КТМ.

Зо 5 септември т.г. ще се изясни как са одобрени плановете за промяна на статута на урегулираните поземлени имоти от предимно производствен в изключително производствен. Ще се изготви и оценка за здравния риск на населението в Мартен. Целта е да се ограничат отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда.
Преди 3 месеца жителите му заплашиха да затворят Дунав мост заради инвестиционното намерение на „Полисан“ АД да увеличи многократно производството си на тяхна територия. Протестът беше отменен след разпоредената проверка. Хората негодуват, че дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година.

“Имаме одобрен проект от РИОСВ, спазени са всички директиви на Европейския съюз, новото производство ще работи на 95% с природен газ и така ще се намалят вредните емисии”, твърди главният технолог в “Полисан” АД Владимир Лазаров. Дружеството планира до края на т.г. да изгради пречиствателна станция за всички отпадни води.

Жителите на Мартен напомнят, че предприятията от близката индустриална зона тровят от години въздуха им, включително и на околните села. Те подозират във “фалшификации и нагласени процедури” предварителните оценки на Министерството на околната среда и русенската екоинспекция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.