Уловиха змия на площада в Русе

Вдигнати по тревога пожарникари уловиха зимя на централния площад "Свобода" в Русе. За изпълзялото влечуго на тел. 112 са алармирали минувачи, съобщиха от полицията. Спасителният екип успял да го хване и транспортира извън града, където е пуснато на свобода.

В горещините змии изскачат и от тревясали междублокови пространства, алармираха обитатели на по-отдалечени квартали в крайдунавския град. Влечугите плашат хората по тротоарите и дори се промъкват в апартаменти през балкони на първите етажи.

От регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ призовават кметовете на населените места и гражданите да почистват редовно парковете, между блоковете и буренясалите терени, за да не се развъждат влечуги. Експерти обясняват появата им с високите температури.

Най-често в градовете се срещат различни видове смокове и водни змии. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да се убиват, уточнихя от РИОСВ. Тези змии не са отровни, но могат да станат агресивни, ако се почувстват застрашени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони