5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Порошенко и Зеленски си разменяха въпроси и обвинения на дебат в Киев

Вучич организира митинг в своя подкрепа

Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Проследяват щъркелите Поли и Крайчо с GPS

Орнитолози ще проследяват пътешествията на щъркелчетата Поли и Крайчо чрез GPS. Двете птици напуснали гнездото в горнооряховското село Поликраище. Те били маркирани от експерти на „Зелени Балкани“ със специални предаватели на 29 юни.

Щъркеловото семейство е имало четири малки тази година, две от които са уловени от специалистите. Поставени са им предаватели и пръстени и са пуснати обратно в гнездото. „Малките започнаха първите си неуверени разлитания в края на миналата седмица, като предавателите позволяват да се проследят полетите до съседните покриви и електрически стълбове.Едва няколко дни след първите си опити, Поли и Крайчо изненадаха екипа, като се отправиха на дълги и съвсем различни пътешествия“, разказват специалистите.

Пернатите се разделили миналия ден до горнооряховското село Върбица, на 20 км източно от родното гнездо. Поли е тръгнала на север, като за един ден е изминала 95 км, за да достигне нивите над град Ветово, Русенско. Крайчо пък е полетял на юг, пресякъл е Стара планина край Котел и след 110 км е достигнал разливи край Ямбол.

„Предавателите ни дават удивителната възможност да следим пътя на младите щъркелчета. Очакваме с нетъпрение да станем свидетели на техния опасен и дълъг път на юг и ще очакваме тяхното завръщане“, обясняват експертите от „Зелени Балкани“.
Скоро на сайта на организацията ще има възможност за живо проследяване на двете щъркелчета.

Проучването е по мащабния проект „Бял щъркел. Финансиран е от Европейски делови конгрес. Изпълнява се едновременно в Русия, Армения, България, Чехия и Словения. През 2014 г, екипи на „Зелени Балкани“ отчетоха и описаха гнездата в над 120 населени места в определена целева територия в Северна България. Данните за рисковите гнезда, изградени върху активни електрически стълбове, бяха предоставени на трите ЕРП-та, като в рамките на проекта са им подареи общо 45 платформи, които да използват за обезопасяване на гнезда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.