Най-богатият поляк почина на 65 години

Ян Кулчик - най-богатият поляк, почина на 65 години от усложнения след хирургическа намеса, потвърди говорителка на неговия Kulczyk Holding.

От години той оглавява списъка на "Форбс" с най-заможните полски граждани. Тази година списанието определи личното му богатство на повече от 15 милиарда злоти (над 4.1 млрд. долара).

Източник на "Ройтерс" казва, че смъртта на Кулчик е неочаквана и резултат на "рутинна медицинска терапия", провеждана в чужбина, пише Дневник.

Марта Висоцка, говорителката на холдинга на бизнесмена, отказа да съобщи повече подробности около кончината на работодателя си.

Сред активите на Ян Кулчик са групата за индустриална химия Ciech, енергийните компании Polenergia и Serinus Energy, както и няколко петролни и газови начинания по света.

Най-ценният му актив е делът от 3% в пивоварния гигант SABMiller.

От началото на тази година обаче Кулчик започна да продава някои от най-големите си дялове и дружества, включително Ophir Energy и Polenergia, което накара наблюдателите да повдигнат редица въпроси относно непосредствените стратегически планове на предприемача.

Кулчик има две деца от първия си брак – Доминика и Себастиан. Синът му участва от 2013 г. в управлението на семейния бизнес като главен изпълнителен директор на Kulczyk Investments.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят