300 лв. глоба за удара на австриец по камериерка в хотел на Златни пясъци Бил е задържан само за 24 часа

Петима души са в болница след хранително натравяне в Несебър

Митничари осуетиха нелегален износ на 6000 кутии цигари и над 1700 бутилки алкохол

Пожар унищожи 100-годишно читалище във врачанското село Гложене

Австрийски турист ударил камериерка в хотел на Златни пясъци Съставен му е акт и му е наложена глоба

Откриха живи и невредими четирима младежи, изгубили се в горски масив

Премиерът Борисов в Троянския манастир: Каквото обещахме, го изпълнихме (СНИМКИ)

29-годишният Салих Хатер от судански произход е нападателят от Лондон

Турски съд отново отказа да промени мярката за неотклонение на пастора от САЩ Андрю Брънсън

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

КФН: Застрахованите в „Олимпик“ могат да сключват нови полици по „Гражданска отговорност“

Близо 20 тона канабис заловиха за ден в Петричко

Спекпрокуратурата ще поиска постоянен арест за несебърския общинар Пейко Янков

Санданчанка подкара мощен мотор с 3,45 промила, арестуваха я

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 август 2018

„Шпигел“: България – новата съкровищница на Гърция

За да защитят парите си от капиталовия контрол в страната си, гърците трябва да предприемат просто едно кратко пътуване до северната си съседка България и да си открият банкова сметка, пише германското издание „Шпигел“.

Строгите мерки на гръцкото правителство, които всъщност трябваше да защитят страната от изтичане на капитали, в действителност допринесоха за това десетки предприемачи и частни лица да насочат средствата си към най-бедната държава в ЕС – България.

„За гръцките граждани е много лесно да открият сметка при нас – в български левове или евро, само трябва да посетят някои от клоновете ни и да си носят лична карта или паспорт“, обяснява любезен глас на гише в една от водещите български банки.

Оформянето на документите ще трае само няколко часа, след което клиентът ще може да управлява средствата си чрез интернет или мобилно банкиране. И всичко това гърците получават едва на 20 км от държавната си граница – в българския град Сандански.

Не само частни лица, но и предприемачи използват България, за да спестят пари. И докато под външен натиск Гърция вдига корпоративния данък на 29 %, то България привлича физическите лица и бизнеса с 10 % плосък данък. Предприемачите се радват и на още облаги – ниските социални осигуровки за евентуалните им служители и минимум бюрокрация, която позволява да бъде създадено дъщерно дружество в рамките на четири седмици.

Резултатът е налице, уточнява „Шпигел“ – според Търговския регистър на България през 2014 г. в страната са регистрирани 11 500 фирми с гръцко участие – близо с 2,5 хил. повече, отколкото за предходната 2013 г.

От Института за пазарна икономика в София изчисляват, че гръцките компании са инвестирали от 4,5 до 5 млрд. евро в българския бизнес от началото на финансовата криза в родината им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.