Продават на търг картината на Модиляни “Легнало голо тяло”

Хванаха 28-годишен мъж, ползвал данни от чужди банкови карти

“Топлофикация София”: Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване

77-годишна жена изгоря при пожар в Петрич

Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

“Шпигел”: България – новата съкровищница на Гърция

За да защитят парите си от капиталовия контрол в страната си, гърците трябва да предприемат просто едно кратко пътуване до северната си съседка България и да си открият банкова сметка, пише германското издание “Шпигел”.

Строгите мерки на гръцкото правителство, които всъщност трябваше да защитят страната от изтичане на капитали, в действителност допринесоха за това десетки предприемачи и частни лица да насочат средствата си към най-бедната държава в ЕС – България.

“За гръцките граждани е много лесно да открият сметка при нас – в български левове или евро, само трябва да посетят някои от клоновете ни и да си носят лична карта или паспорт”, обяснява любезен глас на гише в една от водещите български банки.

Оформянето на документите ще трае само няколко часа, след което клиентът ще може да управлява средствата си чрез интернет или мобилно банкиране. И всичко това гърците получават едва на 20 км от държавната си граница – в българския град Сандански.

Не само частни лица, но и предприемачи използват България, за да спестят пари. И докато под външен натиск Гърция вдига корпоративния данък на 29 %, то България привлича физическите лица и бизнеса с 10 % плосък данък. Предприемачите се радват и на още облаги – ниските социални осигуровки за евентуалните им служители и минимум бюрокрация, която позволява да бъде създадено дъщерно дружество в рамките на четири седмици.

Резултатът е налице, уточнява “Шпигел” – според Търговския регистър на България през 2014 г. в страната са регистрирани 11 500 фирми с гръцко участие – близо с 2,5 хил. повече, отколкото за предходната 2013 г.

От Института за пазарна икономика в София изчисляват, че гръцките компании са инвестирали от 4,5 до 5 млрд. евро в българския бизнес от началото на финансовата криза в родината им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.