Пекин ще прави олимпиада на изкуствен сняг

Пекин срещу Алмати. Китай срещу Казахстан. Изкуствен срещу естествен сняг. Тези дилеми ще реши Международният олимпийски комитет (МОК) в петък на сесията в Куала Лумпур при определянето на домакин на зимните игри през 2022 г. Кандидатурите са само две и имат повече минуси, отколкото плюсове. Претендентите нямат традиция в зимните спортове и фигурират с редица нарушения в черния списък на Организацията за защита на човешките права. Но пък имат много пари и готови съоръжения.

Пекин е фаворит заради опита с лятната олимпиада през 2008 г. Това може да стане първият домакин и на зимни, и на летни игри в историята. Досега не сте знаели, че в 21-милионият мегаполис пада сняг? И да не пада, китайците ще си произведат изкуствен. През зимата там става студено, но сухо и почти не вали. Ако няма сняг, има хора, които да го направят. Организационният комитет ще впрегне 300 милиона души да работят за олимпиадата. За състезанията на лед ще се използват вече съществуващите зали в града. Останалите дисциплини ще бъдат в планината на 160 км разстояние, докъдето ще се стига за 50 минути с високоскоростен влак. А в Алмати всички съоръжения са в радиус от само 30 км и в района пада обилно естествен сняг.

Градът победител взема $800 милиона

Победителят в дуела между Пекин и Алмати за зимната олимпиада през 2022 г. ще бъде допингиран от МОК с над 800 милиона долара за оперативни разходи. Бюджетът и на двете кандидатури е под 1,8 милиарда долара. За първи път договорът между МОК и домакина ще бъде обявен публично, за да има прозрачност на финансите. Целта е и да бъдат намалени до минимум разноските на организаторите и да се премахнат съмненията за нечисти сделки. Така ще се избяга от сянката на корупцията, която тегне върху другата голяма световна спортна организация ФИФА.
МОК намали и таксата за кандидатстване за домакинство - от 650 000 на 250 000 долара. От това бюджетът на централата няма да пострада, защото в последните 15 месеца под ръководството на новия президент Томас Бах бяха сключени 18 рекламни и тв договора за 14 милиарда долара. След отказа на Бостън за летните игри през 2024 г. се очаква САЩ да издигнат друг кандидат, вероятно Лос Анджелис. Заявки вече са подали Будапеща, Рим, Париж и Хамбург, подготвят се също Торонто и Баку.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт