Рекордна жега във Велико Търново: Измериха 40,2 градуса на сянка

Температурен рекорд е отчетен във Велико Търново. Регистрирани са 40,2 градуса на сянка в 15.30 часа. Това заявиха пред Фокус от Хидрометеорологичната станция в града.

През изминалите години не е отчитана подобна стойност. Очаква се до 18:00 часа да бъдат регистрирани още по-високи градуси.

Поради високите температури и надхвърлянето на 35 градуса е въведено ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по републиканските пътища в област Силистра, Пазарджик и Сливен и по път II-19 Разлог - Гоце Делчев в района на град Разлог. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

По време на забраната тежкотоварните автомобилите изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Оранжев код за високи температури е обявен за всички 28 области в страната утре. Очакваните температури в цялата страна ще са в интервал от 38 до 41 градуса. Обявеният оранжев код е за особено опасни метеорологични явления с голяма интензивност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини