Останаха само четири северни бели носорога в света

Само четири северни бели носорога останаха на Земята. Толкова останаха след като 31-годишната женска на име Набире почина в зоопарк в Чехия тази седмица.

Животното, родено в зоологическата градина "Двур Кралове" в северната част на страната, е починало от усложнения от спукана киста, се казва в изявление на зоологическата градина във вторник, съобщи "Гардиън".

"Смъртта й е символ на катастрофалния спад на носорозите заради безсмислената човешка алчност. Видът й е на самия ръб на изчезване", заяви директорката на зоопарка Премисил Рабас.

Северният бял носорог е почти унищожен заради лов, бракониерство за рогата им и войните в Африка.

Останалите четири носорога включват Нола, възрастна женска, която живее в зоологическата градина в Сан Диего, и Судан, един възрастен мъжки, който живее с две женски - Наджин и дъщеря й Фату - в резервата "Ол Пейета" в Кения.

Носорозите са били изпратени от чешката зоологическата градина в "Ол Пейета" през 2009 г. с надеждата, че природната среда ще насърчи разплода им, но това не се е случило до момента.

"Двур Кралове" е единствената зоологическа градина в света, в който е извършено размножаване в плен на този рядък подвид.

Шансът за размножаване на Судан е много малък, пише "Гардиън". Причината е, че Судан остарява, в момента е на 42 години и усилията за успешно чифтосване до момента са без резултат.

Северният бял носорог е най-редкият вид африкански носорог. Южните бели и черните носорози са значително повече. Едно от обясненията за "лошия късмет" е, че този вид губи традиционните си местообитания в дивата природа на няколко трайно нестабилни държави като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан, които са белязани от десетилетия на конфликти и размирици, беззаконие, които не позволяват опазването на вида.

Така популацията им от близо 2000 през 1960 г. спада рязко през 1984 г. на едва 15 останали в дивата природа в национален парк на Гарамба, скоро след това и те са унищожени от бракониери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят