Спасете Бъчварова от МВР

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отиде в МВР „на пожар“ преди пет месеца. Тя трябваше спешно да запуши дупката и да укроти бурята след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Назначението й на този пост беше изненада за всички, а голяма част от анализаторите определиха решението на премиера Бойко Борисов като нестандартно, креативно и много уместно.

За тези пет месеца в силовото ведомство имаше няколко кризисни момента, но най-сериозен беше този, в който недоволни полицаи излязоха да стачкуват. В силовите ведомства причини за стачка винаги има - или на някого са му се скъсали кубинките, или дрехите пропускат, или шефът си е купил нова кола. Този път нещата са малко по-различни. Имаше отново реформи и реорганизации. При тях една част от служителите на ДАНС трябваше да напуснат и да отидат отново в БОП-а. Това движение им костваше намаляване на заплатата с 300-400 лв. Пари, които не са малко. Особено в сферата на сигурността.

Преди дни от синдиката на полицаите обявиха официално, че прекратяват всякакви протестни действия. Обаче се заканиха да правят нещо по-неприлично. Всичко, което става в „кухнята“ на МВР, да бъде давано на медиите. По-просто казано - компроматна война. През годините работещите в тази система са доказали, че са най-добрите да омаскарят и най-свестния човек.

Румяна Бъчварова не е от системата. Тя няма имунитет и усет да предугажда откъде ще дойде огънят. Още по-малко сама да тръгне да води вътрешни битки за устояване на позиции и територии. Ченгетата ще й врътнат такъв номер с някоя обществена поръчка, че след това ще й е трудно да се покаже пред хората.

Сега е моментът премиерът Бойко Борисов да прецени доколко му е ценна Бъчварова за бъдещи политически проекти, а и за укротяване на коалиционните капризи на сегашното управление.

Ако си представим, че Бъчварова е герой от компютърна игра, то „животът й“ спадна с 20% само около размириците в Гърмен и квартал „Орландовци“. В такива ситуации просто няма политик или министър, който да излезе на чисто. Особено ако става въпрос за конфликт между роми и българи. За незаконно строителство и привилегии. Това е конфликт, който те дави.

Ако има основание да се вярва на Борисов, че няма намерение да се кандидатира за президент, а се окаже истина подхвърлянето му, че е време този пост да бъде зает от жена, то най-логичната кандидатура за това би била тази на Бъчварова.

Но дори и да не бъде хвърлена в тази авантюра, Бъчварова може да свърши много повече работа от тази да брои убийствата в МВР. И да проведе наистина реформи, каквито в МВР просто няма да й позволят дори да започне. Да се захване например с държавната администрация. Там е задължително да има оптимизиране на числеността, както и нов тип на заплащане. Не може в България всички да искат да са чиновници или пенсионери. Трябва малка и работеща администрация, но и силна икономика. Бъчварова остави много млад и амбициозен екип в Министерския съвет, който обаче със сигурност няма опита да прокара важни решения. И ще е добре премиерът овреме да спаси своя ценен кадър и да използва качествата й в друга област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи