Германски икономисти: Трябва да има механизъм за излизане от еврозоната

Германски правителствен панел от икономически съветници призова във вторник за създаване на механизъм, който да позволи страна, членка на еврозоната, да напусне валутния съюз, съобщи ДПА.

"Излизане от еврозоната не бива да бъде табу", заяви Ларс Фелд, член на независимисия Съвет на икономическите експерти. "В противен случай останалите партньори може да са отворени за рекет", допълва той.

Специалният т.нар. Съвет на мъдреците, който се състои от четирима мъже и една жена – публикува специален доклад във вторник, който подчертава необходимостта 19-членният валутен съюз спешно да проведе реформи, за да проправи път за по-тясна интеграция в еврозоната.

"Постоянно неконструктивна страна членка не бива да застрашава съществуването на еврото", пише в текста. "Излизането на държава членка от валутния съюз трябва да е възможно като последна опция", смятат експертите.

Според доклада, за да бъде ефективен третият спасителен пакет за Гърция, властите в Атина трябва да проведат дълбоки структурни реформи. "Без тези структурни реформи Гърция няма да може да излезе от кризата", смята Ларс Фелд.

Скорошното напрежение между Гърция и партньорите й в еврозоната е подчертало необходимостта от задълбочаване на банковия съюз и създаването на независим орган за финансов надзор, пише в текста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят