Роми настръхнаха срещу бивш полицай в Еленско

Роми от еленското село Разпоповци се разбунтуваха след люта свада с бивш полицай от София. Напрежението ескалира преди броени дни след като изнервен от шумна компания Цвятко Александров надупчил със стоп патрони краката на дързък гуляйджия.

Кървавият екшън се разиграл миналата събота призори. Още от петък вечерта група роми празнували рожден ден и силна музика огласяла цялата махала. 67-годишният стопанин на съседски имот не издържал на децибелите и подал сигнал на тел.112. След като среднощният тормоз продължил, възрастният мъж отишъл при пируващите и им направил забележка.

После се прибрал у дома си, а само след броени минути подпийнал 43-годишен мъж нахлул в жилището му. Стопанинът опитал да прокуди неканения гост и между двамата избухнал скандал. Пенсионерът грабнал законно притежаван пистолет, натиснал спусъка и ранил мъжа в краката с три изстрела.

Пристигналите на място полицаи арестували Цвятко Александров за 24 часа. На пострадалия пък е оказана медицинска помощ и е без опасност за живота.

Вълненията в селото обаче не стихват. Ромите искат отмъщение и твърдят, че бившото ченге често ги тормозело и заплашвало с оръжие.Александров живее в балканското селище от 2009 г. Мургавите му комшии твърдят, че още от тогава мъжът не ги харесва, редовно се разхожда с пистолет или пушка и ги заплашва.
"Господинът е прави забележки на децата ми, че говорят на турски. Заканва се, че ще разчисти Разпоповци от цигани и турци и често стреля. Вечер като се напие има навика да излиза и да гърми", твърди Халиме Хабилова.
Според Димитър Иванов бившият полицай постоянно се заяждал с хората, защото му пречели.
"Когато минаваме край къщата му и стигнем до вратата, захваща да стреля напосоки. Веднъж много се изплаших, носех резачка, захвърлих я и побягнах", обяснява Димитър Иванов.

От саморазправа се оплаква и местна магазинерка. "Нападана съм от него с пистолет на работното ми място. Нанасян ми е побой, скъсано ми е сакото. Заплашвал ме е, снимал ме е с камери", гневи се Магдалена М.

Цвятко Александров пък е категоричен, че само е правил забележки на ромите, заради силната музика. Те обаче, също го нападали и това е причината да носи оръжие. "Казах им, че ако искат да сме комшии, да се държат като хора. На другия ден отивам за мляко и ми налетяха четирима цигани. Започнаха да ме блъскат и да ме удрят по лицето. Дори ми разпореждат: "Ти ще слушаш и каквото ти кажем, всичко ще изпълняваш!", разказва Александров.

Той споделя, че в злополучния ден стрелял при самозащита. "Имам законен пистолет и гръмнах два пъти във въздуха. В дома ми влезе циганин и налетя на бой. След миг се изсипаха цяла тумба негови роднини. Нямаше как да се справя с такъв отряд и стрелях със стоп патрони", обяснява Александров.

Иззети са му пистолет "Макаров" и въздушна пушка, но ромите твърдят, че той има и други оръжия. По случая е образувано досъдебно производство.
"Предприети са мерки. Няма да допуснем размирици в района", заявиха от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони