По двама на час припадат в жегата в София

По двама-трима души на час припадат в жегата в София, показва справка от дневните смени на столичната Спешна помощ от последните жежки дни. Това съобщиха вчера за „Труд“ дежурни лекари в службата.
Най-често „жертви“ на горещината стават пенсионерите. „В адския пек по обяд те тръгват да пазаруват, но на метри от супермаркетите припадат, а ние ги свестяваме“, разказаха доктори. Млади девойки, явно обезводнени или неяли, колабирали по спирки, а нощно време линейките били викани заради столичани, злоупотребили с алкохола и загубили в последствие съзнание.
Жегата, дошла от Сахара, ще отстъпи за няколко дни с до 5 градуса, но в края на седмицата отново ще ни налегне с добре познатите над 35 градуса, казаха синоптиците. Затова трябва да се следват важни за здравето мерки. „Единственият начин да се компенсират отделяните течности от тялото в горещината е да се пие вода фракционирано. Т. е. през 15-20 минути, но не в големи количества“, препоръча д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от „Пирогов“. По този начин на ден трябва да се приемат около 2-2,5 литра вода, а ако човек по-често попада под слънчевите лъчи, количеството може да стигне 3-4 литра. Особено ако става дума за работещи на открито.
„Ако наведнъж изпиете примерно половин литър или повече вода, няма да можете да работите, защото ще ви е тежко, а и ще затрудните функционирането на много органи и системи в организма“, посочи д-р Атанасов. Той е категоричен, че наливането с бира не може да замести водата. Но така човек може да си причини алкохолна интоксикация, проблеми със сърцето, кръвното налягане и с мозъка.
„Не е необходимо да слагате повече сол в айряна например, тъй като приемаме нужните на организма соли в достатъчно количество чрез храната. Не е необходимо също да пиете допълнително витамини или други микроелементи. Но не преяждайте, не прекалявайте с алкохола и по възможност не извършвайте тежки физически натоварвания в горещината“, допълни специалистът.
Разликата между вътрешната и външната температура не трябва да надвишава 7-8 градуса. Т. е. ако навън е 32-34, препоръчително е вътре да бъде 25-26 градуса. „Не е добре да се спи на климатик, а на отворен прозорец, още повече че вечерните температури са далеч под 30 градуса. Без да се разболеете, на климатик може да спите, ако той е в съседната стая и между двете вратите стоят отворени“, каза д-р Атанасов.
За да не припаднете, не излизайте неял, носете леки и естествени материи, а хронично болните да не забравят да вземат редовно и според изискванията лекарствата си.
Най-добре майките с деца въобще да не ги извеждат при температура над 30 градуса, а вечер, когато температурите се понижат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве