"Хайделберг цимент" купува 45% от италианския си конкурент "Италчементи"

Базираната в Германия компания за строителни материали "Хайделберг цимент" (HeidelbergCement) обяви късно снощи, че ще придобие 45 на сто от италианския си конкурент "Италчементи" (Italcementi), съобщи Ройтерс.

Сделката се оценява на близо 1,7 млрд. евро и ще бъде платена в акции и в брой.

"Никоя друга компания в сектора не допълва толкова добре нашия бизнес", коментира шефът на "Хайделберг цимент" Бернд Шайфеле.

Това придобиване следва скорошното сливане на швейцарската циментова компания "Холхим" (Holcim) с френския й конкурент "Лафарж" (Lafarge).

"Хайделберг" беше собственик на циментовия завод "Златна Панега" и на "Гранитоид", но ги продаде преди около 10 г. "Италчементи" все още е собственик на "Девня цимент". Компанията вече е оповестила сделката на корпоративния си сайт. В съобщението се посочва, че сред причините, стоящи зад сделката, са перфектното географско разпределение на съществуващите заводи на "Хайделберг цимент" с минимално припокриване на територията на Белгия и САЩ, значителният потенциал за синергия в иновационната и научноизследователската дейност на двете компании.

Според информацията на сайта комбинираната група ще разполага с производствен капацитет от около 200 млн. т цимент, 75 млн. т агрегати и 49 млрд. куб. м бетон с приходи, изчислени на базата на 2014 г., от приблизително 16.8 млн. евро, генерирани в повече от 60 страни по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят