Броят опаковките на използвани онколекарства срещу измами

Използваните опаковки от скъпите онколекарства, които се дават на българите с рак в болниците, ще се събират и запечатват всеки ден в специално номериран жълт прозрачен плик по не повече от 10 броя.

Това предвижда промяна в Наредба №28, публикувана на сайта на МЗ вчера. Мярката бе наложена заради зачестилите измами в онкодиспансери, където някои служители изнасят предназначени за пациенти лекарства. А така скъпоструващите медикаменти веднъж са платени от НЗОК и втори път се препродават на черно.

Предаването на пликовете със събраните опаковки ще става след попълване на протокол, който ще се съставя в 3 екземпляра - за аптеката в диспансера, за Регионалната здравна инспекция и за служителя, отговарящ за унищожаването на отпадъците.

И пациентите ще имат роля в контрола на осигуряваното домашно лечение. Те ще връщат лично изпразнените вътрешни и външни опаковки (т. нар. първична и вторична) на прицелните противотуроморни медикаменти и на химиотерапията си, които приемат през устата. Болните ще предават опаковките на магистър-фармацевта в аптеката на съответното лечебно заведение при получаването на медикаментите си за следващия месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве