Подкупен прокурор влезе в затвора (Обзор)

Осъденият за първи път ефективно у нас прокурор Румен Пенев влезе в затвора.

От прокуратурата вчера съобщиха, че Пенев е бил задържан към 21,30 ч в Шумен и е отведен в затвора в Ловеч, където ще изтърпи 3-годишното си наказание за корупция.

Присъдата му влезе в сила преди две седмици, когато Върховният касационен съд (ВКС) отмени условното му наказание, наложено от апелативния съд в София, и го осъди ефективно. Пенев е признат за виновен, че е поискал 25 хил. лв. подкуп от адвокат Найден Николов. Прокурорът беше задържан с част от искания рушвет - 21 хил. лв., на 13 януари 2012 г. след гонка с полицаите по главната улица на Шумен.

Според обвинението адвокат Николов му дал парите, за да му съдейства за прекратяване на преписка за документно престъпление срещу него. Тя започнала по сигнал от клиент на адвоката по спор за дължим хонорар. Срещу сумата Пенев трябвало да упражни влияние върху колега, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката.

Защитната теза на Пенев беше, че е взел заем от адвокат Николов, а не рушвет. По време на процеса стана ясно, че това било редовна практика. Вземал пари и от други защитници, чиито клиенти наказателно преследвал.

Любопитен детайл е, че ВКС наложи ефективно наказание, след като два пъти отказваше да потвърди условната присъда на прокурора и връщаше делото в апелативния съд с указание да се осъди на затвор. Въпреки това втората инстанция отказваше да измени наказанието в ефективно. Когато делото стигна за трети път във ВКС, той беше длъжен да се произнесе окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право