Танева: Над 4 млн. лева допълнителни средства отиват за производителите на праскови

Над 4 млн. лева допълнителни средства ще получат през тази година производителите на праскови, след приключване на кампанията за директни плащания, съобщи в сливенското село Гавраилово министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Фокус.

Тя допълни, че през тази година, общата помощ на декар ще надхвърли 200 лева, което е значително повече от предходните години.

Министър Танева, съобщи че на 31 юли еврокомисарите ще вземат решение за увеличаване квотата на България от 3000 тона, със допълнителни 950 тона за нектарини.

„Надявам се на българските производители да не им се налага да прибягват до тази квота, а да реализират продукцията си на значително по-високи цени“, коментира министър Танева. Общо 40 000 декара са прасковените насаждения в страната, 40% от тях се намират в долината на прасковите в Сливенско. Общо 16 000 декара с насаждения се реколтират в региона. Към момента е прибрана 25% от продукцията, а добивът на декар е 900 килограма. Министър Танева припомни, че за втора поредна година производителите на праскови ще работят в условията на тежка криза и руско ембарго, което значително намалява търсенето на продукция. Тя обаче изрази надежда, че и през тази година сливенските производители ще успеят да намерят пазари и да реализират продукцията си на добри цени. Днес в сливенското село Гавраилово се откри традиционният събор „Златна праскова 2015”. Той се провежда за 14 пореден път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини