Генератори произвеждат питейна вода от въздуха

Благовеста Маринова

Липсата на достатъчно питейна вода е глобален проблем. Все по-често и на повече места се усеща недостигът й. В световен мащаб вече над един милиард души имат ограничен достъп до качествена питейна вода според данни на ООН.
Причините за дефицита са различни. От една страна, консумацията на вода в индустрията и за бита нараства постоянно. Очакванията са до 2025 г. потреблението в световен план да се увеличи с 56%. От друга страна, засушаванията и замърсяванията в много региони утежняват допълнително проблема.

Трудностите обаче стимулират иновациите и откриването на алтернативни източници за осигуряване на вода. Такъв е например въздухът.

Как се прави

Вода може да бъде извлечена от влагата във въздуха. Генератори, поставени навън, поемат въздуха и го пречистват. После водните пари от него се извличат и чрез охлаждане се втечняват. Следва ново пречистване на получената вода посредством филтрираща система. Така водата може да се ползва за всичко, включително за пиене.

Иновативните машини са създадени в Испания - страна, в която горещините и сушите са всекидневие. Впоследствие и на други места се произвеждат подобни генератори (например в САЩ, Израел и Китай). Машините могат да бъдат монтирани навсякъде - в предприятия, в обществени сгради, училища, болници, дори в домовете на хората.

Възможности

За един ден мощен генератор може да произвежда средно по около 7600-11400 литра. При повече влажност и по-високи температури количеството на добитата вода може да е по-голямо. Дори и при по-ниски нива на влагата обаче резултатът е добър. Експертите отчитат, че от въздух с 25% влажност машините могат да произведат до 1000 литра дневно.

Естествено, когато говорим за световните мегаполиси, новите генератори не могат да им осигурят генерално решение на проблема с недостига на вода. В Ню Йорк например, където дневният разход на вода е около 3, 8 млрд. литра, ще са необходими стотици хиляди генератори, за да задоволят потреблението. А и на този етап повечето генератори са сравнително енергоемки. Въпреки това наличието на подобни машини е огромна крачка напред в разрешаването на проблема с водата. Още повече че се полагат усилия в посока усъвършенстването на иновативните уреди.

Инвестиция

Средната цена на генераторите с голям капацитет е приблизително 300 хиляди щатски долара. На тази стойност и като се имат предвид перспективите за количество произведена вода, особено в по-влажните региони, инвестицията си струва. Ето защо това е предпоставка някои местни власти да инвестират в такива машини. Например властите в Мумбай, Индия, където и климатичните условия са много подходящи за целта, планират да закупят такъв генератор.
Домашен уред за производство на вода от въздух струва около 1000 долара. Такъв генератор е по-малък по размер, съответно произвежда по-малко вода и има по-малка вместимост. В домашни условия могат да се получат до около 24 литра на ден, а уредът побира 15 литра. За сметка на по-малкия производствен капацитет домашните генератори са устроени така, че да пестят повече енергия. Уредите са с функция за автоматично изключване при доближаване до пълния капацитет.

Много функции

Безспорно преимущество на генераторите е, че са мултифункционални. Те могат да са от полза за офисите и домакинствата дори и в страни с по-студен климат, както и на места, където влажността е под 30%. Освен това машините могат да се ползват като пречистватели на водата. Генераторът върши отлична работа и в закрити помещения като пречиствател на въздуха или като влагоабсорбатор. Ако се възползвате от това негово приложение обаче, вероятно няма да можете да произведете достатъчно вода за личните си нужди.

Независимо за какво се употребява полученият от тях продукт, генераторите за вода от въздуха са добра алтернатива. Перспективността им се дължи на това, че използват неблагоприятните климатични условия (горещина и влага), за да произведат един толкова полезен ресурс като водата. И както с всичко останало, вероятно с времето и тази технология ще се усъвършенства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини